Sommarjobbsdags – så får du sommarjobb

Foto: Johner
MIN EKONOMI

Det är hög tid att söka sommarjobb.

Just nu ligger drygt 20 000 tjänster ute bara på Platsbanken.

– Det är bara att ligga i, säger Susanna Westergren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Vårvärmen börjar sakta sprida sig över landet och tro det eller ej men innan vi vet ordet av så är även sommaren här.

Så ta tag i sommarjobbet:

– Det är hög tid att söka sommarjobb. Ska man ha en chans att få ett av de rätt bra sommarjobben ska man redan vara i startgroparna, säger Susanna Westergren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Hör med ditt kontaktnät

Just nu finns det 4176 jobbannonser om sommarjobb ute på Arbetsförmedlingens Platsbanken. Sammanlagt söker olika företag 20 000 sommarjobbare.

– Det är alltifrån köksbiträden, trädgårdsarbete eller kvalificerat jobb inom vården, säger Westergren.

Det finns fler tips och trix för att hitta sitt sommarjobb. Enligt fackförbundet Visions rådgivare, Rebecca Swärd, kan det finnas mycket att hämta bara inom sitt privata kontaktnät.

– Det privata är väldigt viktigt vad vi ser. Fråga runt och visa tidigt inför sommaren att du vill jobba, säger hon.

Susanna Westergren instämmer:

– Tänk ut vem det är som du känner som känner någon som kan ge mig en sommarjobbschans. Det kan vara någon inom familjen eller kanske fotbollstränaren. Man ska höra sig för.

Sök på bred front

Det kan också finnas goda chanser att få ett sommarjobb genom att lägga ut sin intresseansökan på sociala medier.

– Skriv på Facebook att du söker jobb. Du kan få tips från oväntat håll. Det är viktigt att du själv söker och inte mamma eller pappa. Det imponerar mer på arbetsgivaren. Du kan också göra spontanansökan. Gå till din lokala matbutik eller café och fråga om de behöver folk. Ta med ansökan och visa vem du är, säger Westergren.

– Det gäller att söka jobben. Det är sällan man blir uppringd och får jobbet bara. Lägg energi på ett bra cv. Det ska vara tydligt och lättläst. Den erfarenhet man har behöver inte vara från tidigare jobb. Man kan ha varit ledare för en aktivitet på fritiden eller få något vitsord från någon lärare på skolan, säger Rebecca Swärd.

FAKTA

Tips: Så får du sommarjobb

Flera sökvägar

  • De flesta jobb tillsätts via kontakter. Kolla med dina föräldrar, tränare eller kompisars föräldrar. Lägg ut ett inlägg på sociala om att du söker jobb. Många får också sommarjobb genom att göra en spontanansökan på caféer och i affärer. Gå in på någon av alla jobbsökarsajter och sök efter sommarjobb eller säsongsjobb. Kolla även med din kommuns hemsida.

Lägg ner energi

  • Ansträng dig när du söker jobbet. Lägg ner tid på din ansökan, ditt cv och skriver ett personligt brev som är anpassat för just det jobbet. I ditt cv tar du inte bara upp utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet utan också engagemang i idrottsföreningar, elevråd och andra extrajobb som du haft. Berätta i brevet varför de ska anställa just dig och varför du är intresserad av att arbeta på just den arbetsplatsen. Ha också med tydliga kontaktuppgifter till dig.

Var aktiv

  • Efter att du lämnat in din ansökan, hör gärna av dig igen. Visa att du är aktiv och intresserad. Känner du någon som jobbar där sedan tidigare? Be då hen att lägga ett gott ord för dig.

Förbered dig

  • Om du får komma på en intervju kan det vara bra att du har förberett dig lite på tänkbara frågor som ”Berätta ­lite om dig själv”, ”Varför vill du arbeta här?”, ”Vad är du bra/mindre bra på?” och ­”Varför ska vi välja just dig?”.

Gör research

  • Förbered dig också på vad du har för rättigheter som anställd. Om du får komma på intervju fråga dom om dom har kollektivavtal, försäkringar, eventuella skyddskläder och om vad du har för andra rättigheter.

Ansträng dig

  • Sedan är det bara att vara dig själv och försöka göra ett så bra jobb som möjligt. Arbetsgivare uppskattar självklara saker som att du kommer i tid, är trevlig, ärlig, hjälpsam och ”hugger i”. Det ökar dina chanser till att få jobba extra framöver och få jobba där nästa sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM