Så mycket kan du spara på din bilförsäkring

avKarolina Strömbäck Horney

Stora prisskillnader mellan olika försäkringsbolag

Foto: COLOURBOX

Det är stora prisskillnader mellan det billigaste och dyraste försäkringsbolaget när det gäller bilförsäkringar.

Nya siffror från jämförelsesajten Compricer visar att det går att spara tusenlappar på försäkringen beroende på vilket bolag du väljer.

För en bilägare till en Audi A4 boende i Stockholm kan det skilja drygt 6 300 kronor mellan det dyraste och billigaste försäkringsbolaget. I Helsingborg kostar försäkringen för en Volkswagen Passat mellan 5 485 kronor och 10 450 kronor per år.

Det kan alltså löna sig att byta bolag för att få ner kostnaden. Men du bör inte enbart stirra dig blind på priset, det gäller att se över villkoren i försäkringen också.

– Framför allt bör man inte bara automatiskt välja det bolag man haft förut eller har andra försäkringar i. I bland kan det bli bäst att ta samma bolag men eftersom det skiljer så mycket mellan bolagen är det viktigt att alltid jämföra både priset och innehållet i försäkringen innan man bestämmer sig, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer till Aftonbladet Min Ekonomi.

– Vad man får för pengarna är minst lika viktigt att ta ställning till. Antingen kan man själv ringa runt till olika bolag eller så kan man använda en jämförelsesajt, om man vill spara tid och få hjälp och vägledning med sitt val.

”Kan spara mycket pengar”

Faktorer som påverkar hur hög kostnaden blir är bland annat din ålder, hur många år du haft körkort, vilken bil du har och var du bor. Även skaderisken i området påverkar.

– Bolagen har olika skadestatistik med olika erfarenheter av både skador, stölder och hur det ser ut i olika områden. De riktar sig också till olika kundgrupper. Detta gör att priserna för samma person och fordon varierar så kraftigt mellan bolagen och att man kan spara mycket pengar på att hitta rätt bolag som passar en själv bäst, säger Christina Söderberg.

Bilbränderna som rasat i samband med upploppen utanför Stockholm den senaste tiden skulle exempelvis på lång sikt kunna påverka försäkringspremierna.

– I det långa loppet så är det så att kunderna betalar en premie som sätts utifrån vilken risk det finns att något händer med bilarna. Då tar vi med sådant här, har Daniel Claesson, pressansvarig för IF Försäkringar, tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt jämförelsen från Compricer är det stora kostnadsskillnader mellan olika Stockholmsområden. Att försäkra samma bil är 67 procent dyrare för boende i Rinkeby i jämförelse med Danderyd.

Inte rädd för att byta

Enligt en undersökning som Compricer gjort bland svenska bilägare har en tredjedel av de tillfrågade aldrig bytt försäkringsbolag för bilförsäkringen. Men Christina Söderberg tycker inte att man ska vara rädd för att byta bilförsäkring om man hittar ett bättre alternativ.

– En del är nog tveksamma att byta bilförsäkring bara för att det finns ett alternativ med lägre premie. Men det kan vara värt att också lägga till en villkorsjämförelse för att se om det sammantaget kan bli både bättre och billigare. Det är också värt att jämföra på nytt när bilen har blivit lite äldre för att se om ett annat bolag erbjuder bättre villkor.

Så hittar du bilförsäkringen som passar dig

Fokusera inte enbart på priset utan jämför även innehållet i försäkringen. Till exempel kan självriskerna på de olika momenten i försäkringen variera.

Olika bolag har olika nivåer för självrisk. Premien påverkas av vilken självrisk du väljer. 

Jämför med jämna mellanrum priser och villkor hos olika försäkringsbolag för att se över om du har rätt försäkring för ditt behov.

Vissa bolag erbjuder rabatter om du tecknar flera försäkringar. Överväg därför att även jämföra din hem- eller villaförsäkring. Det gör dig till en attraktiv kund.
Om du har en direktimporterad bil bör du vara extra noga när du väljer försäkring då en del bolag har restriktioner i försäkringen för direktimporterade bilar. Det kan förekomma att bolaget kräver att du genomför ett test innan försäkringen kan börja gälla.

Här är några sajter där du kan jämföra bilförsäkringar:

Compricer.se

Suredo.se

Bilförsäkringen.se

Konsumenternas försäkringsbyrå

Källa: Compricer

ARTIKELN HANDLAR OM