Fortsatt kursslakt för Facebook – tappade 119 miljarder dollar

avTT

MIN EKONOMI

För andra dagen i rad rasade Facebook på börsen, som fick se en femtedel av sitt börsvärde, 119 miljarder dollar, utraderat i samband med bolagets kvartalsrapport. Det är det största bolagstappet en enskild börsdag i den amerikanska börshistorien.

Mark Zuckerbergs imperium skakas i sina grundvalar av ett historiskt kursras sedan en oväntat dyster framtid målats upp av Facebookledningen. Aktien störtdök i efterhandeln efter rapporten och räknat från onsdagens stängningskurs gick den ned med 19,0 procent under torsdagen.

Foto: Marcio Jose Sanchez AP/TT
Facebook, med Mark Zuckerberg som vd och grundare, pressas hårt av ökade kostnader och oväntat svag expansion. Arkivbild.

Skärpta krav

Rapporten visar att kostnaderna drivs upp av skärpta krav på integritetsskydd i EU och hanteringen av skandaler som har skrämt bort användare. Det handlar inte minst om den omstridda spridningen av användaruppgifter till det numera nedlagda politiska konsultbolaget Cambridge Analytica och att Facebook enligt amerikanska myndigheter ska ha använts som verktyg för organisationer med rysk koppling för att påverka utgången i presidentvalet i USA 2016.

Facebooks försäljningstillväxt bromsar samtidigt in till den lägsta nivån på tre år, enligt kvartalsrapporten. Försäljningen under kvartalet lyfte 42 procent till 13,2 miljarder. Men under återstoden av året beräknas tillväxten falla till omkring 30 procent.

Och oavsett om man mäter över hela månaden eller dagliga Facebookanvändare så missar bolaget förväntningarna.

Dystra framtidsutsikter

Det som särskilt skakar om marknaden är de dystra framtidsutsikter som förmedlas av bolaget. Rörelsemarginalen föll till 44 procent i andra kvartalet, ned från 47 procent ett år tidigare. Och under kommande två år kommer den fortsätta nedåt till omkring 35 procent, varnar bolagets finanschef David Wehner.

Även andra stora internetaktier, som Amazon, Netflix och Google, drogs med nedåt i svallvågorna efter Facebooks ras.

Därför är Facebook i kris 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Aktier