Brittiska nödåtgärder oroar Irland

Foto: Frank Augstein/AP/TT
Storbritannien kan tillfälligt slopa importtullar om man lämnar EU utan ett avtal. Arkivbild.

avTT

MIN EKONOMI

En rejäl mängd slopade tullar ska lindra i Storbritannien om det blir en brexit utan avtal med EU.

Irland varnar dock för rena katastrofen.

Den brittiska regeringen lade på onsdagsmorgonen fram nya förslag om nödåtgärder utifall att det blir ett avtalslöst utträde den 29 mars.

Bland annat kommer 82 procent av all import från EU bli tullfri – jämfört med 100 procent för tillfället. Från resten av världen blir 92 procent tullfritt – jämfört med 56 procent just nu, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det är en tillfällig åtgärd, för en kort period medan vi arbetar med näringslivet och kan se vilka de verkliga konsekvenserna blir, säger brexitminister Stephen Barclay till BBC.

Oro på Irland

I tillägg ska det inte införas några kontroller av varor som transporteras från Irland till Nordirland, under en kortare tid.

Det sistnämnda gillas av irländarna – som dock inte alls är förtjusta i tanken på att tullfriheten inte kommer att omfatta en stor mängd livsmedelsprodukter som kött och mejerivaror.

– Våra mest utsatta sektorer, särskilt nötköttet, kommer helt enkelt inte att överleva de tullar det nu talas om. Det här skulle få en förödande effekt på landsbygdsekonomin, varnar Joe Healy från jordbruksorganisationen IFA enligt nyhetsbyrån AFP.

EU analyserar

Även EU undrar över beslutet.

– Vi har noterat Storbritanniens planer för tillfälliga tullar vid ett avtalslöst läge. Vi kommer noga att analysera hur planen är förenlig med WTO-regler, säger EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på sin dagliga pressbriefing i Bryssel.

Det brittiska näringslivet jublar inte heller.

– Det här införs i det här landet utan konsultationer med näringslivet, utan tid för förberedelser. De här nya handelsvillkoren kommer i en tid när företagen blockeras från sin närmaste handelspartner. Det här är inget sätt man styr ett land på, säger Carolyn Fairbairn, generaldirektör på den brittiska näringslivsorganisationen CBI, till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM