Nu ska det bli enklare att jämna ut pensionen

Foto: Thinkstock
Det ska bli enklare att föra över sin premiepension mellan partners.
MIN EKONOMI

6000 kronor i månaden. Så mycket skiljer i slutgiltig pension mellan män och kvinnor.
Men nu ska det bli lättare att flytta pensionspengar mellan partners.
– Vi hoppas att det ska göra en betydlig skillnad, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Ekot.

Det skiljer ungefär 6000 kronor i snitt varje månad mellan män och kvinnor i slutgiltig pension. Idag kan gifta eller registrerade par där den ena tjänar mer föra över premiepensionsrätter till den andra partnern för att minska skillnaden. Men den möjligheten utnyttjar bara en halv procent, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll till Ekot.

Ansökan på nätet

Idag måste den som vill föra över sin kommande premiepension fylla i en pappersblankett och skicka till Pensionsmyndigheten. Mottagaren måste dessutom aktivt tacka ja. Nu föreslår regeringen att hela ansökan ska kunna göras direkt på nätet och att mottagaren inte måste tacka ja.
– Vi hoppas att det ska göra betydande skillnad. För de som faktiskt utnyttjar det här har det en betydande effekt på den slutgiltiga pensionen, säger Annika Strandhäll.

Kan träda i kraft i januari

Pensionsgruppen med regerings- och allianspartierna är överens om förslaget som är tänkt att träda i kraft 1 januari nästa år. Dessutom har partierna diskuterat andra sätt att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor, exempelvis att sambor också ska kunna föra över pengar inom premiepensionen.

FAKTA

Så för du över premiepensionspengar

Fyll i blankett
Fyll i blanketten ”Anmälan om överföring av pensionsrätt för premiepension” som finns på Pensionsmyndighetens hemsida. Blanketten ska skickas så att den finns hos Pensionsmyndigheten senast den 31 januari det år överföringen ska gälla.

Bara till make, maka eller partner
Du kan bara föra över pengar till din make, maka eller registrerade partner.

Inte redan intjänade pengar
Pengar du redan tjänat in kan du inte föra över, du kan bara föra över pensionsrätter du tjänar in under det år du begär överföring och åren därefter.

Kan inte ångra
Du kan inte ångra en överföring. Pengar du fört över kan du inte få tillbaka.

Beloppet minskar
När pengarna förs över minskar beloppet med 6 procent, som fördelas i så kallad arvsvinst till samtliga pensionssparare.

Alternativ till att föra över premiepensionsrätt
Ett alternativ är att spara extra åt den part som tjänar minst. Tänk då på att skriva ett avtal som gör att pengarna verkligen går till den part som avses vid eventuell separation.

Föra över vid föräldraledighet eller deltidsjobb
Om ni är gifta eller registrerade partners och era inkomster skiljer sig åt på grund av exempelvis deltidsjobb eller föräldraledighet en längre tid kan din partner föra över sin premiepension under en period som kompensation. Ni bestämmer själva under hur lång tid överföringen ska ske.

Källa: Pensionsmyndigheten


LÄS OCKSÅ: Vem vill bli pensionär?

Aftonbladets artikelserie om pensionärernas villkor.

Här hittar du alla artiklarna i serien.

ARTIKELN HANDLAR OM