Våningssängar kan vara livsfarliga

Foto: Johnér
Fem av nio testade sängar hade allvarliga brister.
MIN EKONOMI

Många våningssängar som säljs i Sverige är undermåliga.

Vid Konsumentverkets marknadskontroll blev samtliga nio testade sängar underkända.

Fem hade så allvarliga brister att de kan leda till svåra kroppsskador.

– Det är oroväckande, säger Maria Holmberg på Konsumentverket.

Konsumentverket har i laboratorietester undersökt om våningssängar som säljs i Sverige lever upp till de säkerhetskrav som ställs. Resultatet är nedslående.

Samtliga nio testade sängar underkändes. Fem hade så allvarliga brister att de kan orsaka svåra kroppsskador.

”Fallrisken är uppenbar”

– Fallrisken är uppenbar om sängbotten inte tål belastning eller är lös. Det är oroväckande när man kan ramla igenom från övre bädden, säger Maria Holmberg, utredare på Konsumentverket.

Vissa av sängarnas övre bäddar klarar inte en belastning på 120 kilo. De har för stor glipa mellan sängkant och fallskydd, vilket kan vara en fara för barn.

– De kan glida ut och bli hängande med huvudet kvar. På många sängar finns också uppstickande stolpar där barn kan fastna med kläderna och bli hängda, säger Maria Holmberg.

Ska återkallas

De fem sängar med allvarligast brister har sålts på bland annat cdon.se och barnmöbler.se. Konsumentverket har nu uppmanat återförsäljarna att återkalla sängarna. Övriga fyra våningssängar har belagts med säljstopp.

Även tidigare när Konsumentverket testat våningssängar har många blivit underkända. Maria Holmberg tycker att det är synd att branschen inte tycks ha lärt sig.

– Det här tyder på att branschen inte har blivit bättre på att ställa säkerhetskrav på sina leverantörer. Det finns även tecken på en omogen bransch där många säljer sängar via webbportaler och inte har full kontroll på produkten som skickas direkt från tillverkaren till konsumenterna, säger hon.

Kontakta försäljaren

Om man köpt någon av de nio sängmodellerna ska man kontakta försäljningsstället.

– De ska ha mer information. Ett av företagen vars sängar återkallats har bett kunderna sluta använda dem. Bland sängarna som belagts med säljstopp kan det finnas en möjlighet att företaget till exempel skickar ut en ny stege för att åtgärda bristerna, säger Maria Holmberg.

ARTIKELN HANDLAR OM