Kycklingfilé – i smakrik tomatsås

4 (186 röster)

Kycklingfilé i härligt krämig och god tomatsås.

Foto: Thinkstock
Kycklingfilé – recept med god och krämig tomatsås.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Kycklingfilé hamnar ofta på middagsbordet. Här är en lättlagad och god rätt med krämig och smakrik sås som kan bli hela familjens favorit.

Kycklingfilé – med krämig tomatsås

Antal: 4 portioner Förberedelsetid: 10 minuter Tillagningstid: cirka 25 minuter

  • 4 kycklingfiléer

  • 1 msk olja

  • 1 gul lök

  • 2 klyftor vitlök

  • 1 msk vetemjöl

  • 500 g finkrossade eller passerade tomater

  • 1 tärning kycklingbuljong

  • 2 tsk finkornig senap

  • 1 tsk balsamvinäger (eller honung)

  • 2 dl grädde

  • salt

  • peppar

  • 1 kruka basilika

Gör så här

  1. Värm olja i en stekpanna och bryn kycklingfiléerna så de får fin färg. Salta och peppra.

  2. Finhacka löken och låt den fräsa med i pannan, tillsätt lite mer olja om det behövs.

  3. Riv ner vitlöken i stekpanna. Stek tills löken börjar bli mjuk.

  4. Strö över vetemjölet, rör runt och häll i tomatkrosset.

  5. Smula i buljongtärningen och tillsätt senapen och balsamvinägern.

  6. Häll i grädden och koka upp. Sänk värmen och låt sjuka i cirka 20 minuter tills filéerna är genomstekta. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock.

  7. Strimla basilikan och rör ner på slutet, spara några blad till dekoration.

  8. Servera med ugnsbakade potatisklyftor eller ris och en fräsch sallad.

ARTIKELN HANDLAR OM