Lutfisk med bechamel, bacon och ärtor

Bli först med att rösta!
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Lutfisk med len bechamel och knaprig bacon.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Len och fin lutfisk med nykokt potatis, bechamelsås och ärtor är en riktig klassiker till jul. Här är Niklas Ekstedts ljuvliga recept för en perfekt tillagad lutfisk.

”När man gör ett portionsupplägg till lutfisken förvandlas den till den eleganta rätt den är, med ganska fast vit fisk, len bechamel, knaprig bacon, söta gröna ärtor och den underbara nymortlade kryddpepparen”, säger kocken Niklas Ekstedt.

Lutfisk

4 portioner

Ingredienser:

  • 800g lutfisk

  • 1msk salt

  • 160g grönaärtor

  • 80g bacon,strimlat

  • 1 gullök,finhackad

  • smörtillstekning

  • koktpotatis

Bechamelsås:

  • 20g smör

  • 3 dl vispgrädde

  • 1 dl mjölk

  • 2 msk vetemjöl

  • salt, vitpeppar

  • 2 msk bryntsmör

  • 1 msk citronjuice

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 130 grader.

  • Skär fisken i avlånga bitar, salta runtom och slå in den i plastfolie.

  • Lägg fisken i en ugnssäkerform med lite vatten i botten. Tillaga i ugnen ca 30 min.

  • Värm ärtorna i saltat vatten.

  • Knaperstek det strimlade baconet i en stekpanna, lägg det på en tallrik med hushållspapper.

  • Bechamel: Smält smöret i en kastrull. Värm samtidigt grädden och mjölken så att den blir ljummen.

  • Strö mjölet över smöret, och rör i gräddmjölken. Låt koka upp på svag värme. Smaka av med salt, vitpeppar, bryntsmör och citronjuice.

  • Stek löken mjuk i smör och vänd ihop med ärterna. Servera fisken med kokt potatis, ärter och bechamelsås.

  • Strö knaperstekt bacon på fisken.

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul