Räkceviche med mango

Foto: Peter Cassidy
Ceviche med räkor, mango och myntablad.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Räkceviche med mango är perfekt när du vill variera dina tacos. Servera direkt från fatet eller fördela cevichen på små friterade majstortillas. Garnera med myntablad.

Räkceviche med mango

4–6 portioner

Ingredienser

500 g råa kungsräkor med skal (msc-märkta)

1 gurka

1 litet knippe färsk mynta

pressad juice från 3 citroner

fruktkött från ½ mango

¼ tsk salt

¼ tsk nymalen svartpeppar

1 röd thaichili eller annan röd chili

¼ rödlök

Gör så här:

  1. Tina räkorna om de är frysta och skala dem. Dra bort den svarta tar - men om du vill. Skär ett snitt i dem på längden så viker de ut sig fint när de kokas.

  2. Koka upp ca ½ liter vatten i en kastrull och lägg i räkorna. Låt dem koka i 2–3 minuter, eller tills de är ogenomskinliga och genomkokta.

  3. Häll av vattnet och låt räkorna svalna. Lägg dem i kylskåpet så att de blir kalla. Skala gurkan och dela den på längden. Skrapa ur kärnorna med en tesked i en skål och skär ¾ av gurkan i tunna halvmånar. Den återstående ¼ och kärnorna används till såsen.

  4. Spara 4–5 myntablad att garnera med och mixa resten av myntan med citronjuice, mango, resten av gurkan, gurkkärnorna, salt och svartpeppar. Mixa till en slät sås.

  5. Skiva chilipepparn tunt och finhacka rödlöken. Lägg upp räkorna blandade med gurkskivorna på ett fat och droppa såsen över dem. Strö över chili och rödlök. Ställ kallt fram till servering.

Recept ur ”Tacos! Äkta mexikanska recept (Semic) av Ben Fordman och Felipe Fuentes Cruz och Peter Cassidy (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept