Kroppkakor med skogssvamp och bakat äpple

Foto: Lena Granefelt
Klassiska kroppkakor i ny tappning.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Kroppkakor är en riktig klassiker men detta recept är i helt ny vegansk tappning.
Kantareller, karljohansvamp, trattkantareller, taggsvamp och champinjoner är några riktiga höjdare för denna rätt.
Mjuka, goa kroppkakor med smakrik svampfyllning.

Veganska kroppkakor – med skogssvamp och bakat äpple

Portioner: 4 portioner

Ingredienser:

Rårörda lingon:

  • 225 g lingon (frysta g.r lika bra som f.rska)

  • 1–2 dl strösocker

Bakade äpplen:

  • 3 st svenska röda äpplen, exempelvis ingrid marie

  • 2 msk neutral olja

  • 2 kvistar timjan

  • 2 tsk socker

  • 1 tsk salt

Fyllning:

  • 300 g färsk skogssvamp

  • 1 gul lök

  • 0,5 kruka färsk timjan, alt. 1 msk torkad

  • neutral olja att steka i

  • 2 tsk hela kryddpepparkorn

  • salt, peppar

Potatissmet:

  • 1 kg fast potatis

  • 2,5 dl vetemjöl

  • salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Blanda lingon och socker i en skål. Rör om då och då tills sockret har smält, ställ åt sidan.

  3. Skala potatisen och koka den tills den är mjuk, cirka 20 minuter. När den är färdig, ta av locket och låt kallna. Så länge kan du göra fyllningen och de bakade äpplena.

  4. Rensa svampen och dela den i mindre bitar. Finhacka lök och stek med svamp och timjan i olja tills blandningen har fått en fin färg och det mesta av vattnet har dunstat bort. Mortla kryddpepparn och smaka av blandningen med den, samt salt och peppar.

  5. Halvera äpplena. Värm upp hälften av oljan i en panna på hög värme. Lägg ner äpplena med snittytan neråt, lägg även i timjankvistarna. När äpplena har fått en gyllene yta, ta upp dem ur pannan och lägg dem i en ugnsfast form, nu med snittytan uppåt. Ringla på resten av oljan. Strö på socker och salt och baka i ugnen i 10 minuter.

  6. Riv den svala potatisen fint. Blanda med mjöl till en fast smet. Smaka av med salt. Rulla potatissmeten till bollar i önskad storlek, gör en urgröpning och lägg i svampfyllningen. Nyp ihop potatissmeten och se till att fyllningen täcks ordentligt. Rulla därefter till fina bollar.

  7. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och sjud kroppkakorna i 10 minuter. Låt dem svalna något. Värm därefter en panna med olja och stek kroppkakorna tills de fått fin färg runtom.

  8. Servera nystekta kroppkakor med rårörda lingon och bakade äpplen.

Recept ur boken ”Gröna linjen” (Ordfront förlag) av Alice Knutas och Linn Lundberg. Foto: Lena Granefelt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lingon