Saffransbullar med vanilj – ljuvliga smaker

Fyll saffransbullarna med vaniljkräm – godast till julfikat

Foto: Thinkstock
Strykande åtgång på saffransbullar med vaniljkräm.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Variera lussebullarna med de här härliga saffransbullarna fyllda med lenaste vaniljkräm. Med kvarg i degen blir de saftigare och lite knaprigt pärlsocker blir pricken över i.

När doften av saffran och vanilj sprider sig ja då är det jul. Lussebullar är gott men det är kul att prova lite fler varianter. Här är en riktigt saftig saffransbulle fylld med vaniljkräm. Perfekt till Luciavakan eller julfikat.

Saffransbullar med vanilj

Cirka 40–45 stycken

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst

  • 150 g smör eller margarin

  • 1 gram saffran

  • 1,5 dl strösocker

  • 5 dl mjölk

  • 250 g kvarg (10 %)

  • 0,5 tsk salt

  • 1 ägg

  • 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning

  • 200 g rumsvarmt smör eller margarin

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 4 tsk vaniljsocker

Pensling

  • Ägg

  • Pärlsocker

Gör så här:

  1. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel för att få ut mer smak. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och värm till ca 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Häll i resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Knåda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Pudra över degen med lite mjöl och låt den jäsa under bakduk cirka 40 minuter.

  3. Fyllning: Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker till en smidig smet.

  4. Lägg degen på mjölad arbetsbänk. Är degen för kladdig så knåda i lite mer mjöl. Dela degen i två bitar.

  5. Kavla ut en del i taget på mjölad arbetsbänk till cirka 25x60 centimeter. Bred på fyllningen. Vik dubbel på längden, tryck till med lätt hand. Skär remsor, 2–3 centimeter breda. Sno ihop till en knut.

  6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

  7. Sätt ugnen på 250 grader.

  8. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

  9. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 minuter.

  10. Låt dem svalna på galler under en bakduk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Bakning

Jul