Chèvre chaud med fikon och pepparkaka

Foto: BJÖRN LINDAHL
Chèvre chaud med fikon och pepparkakssmul

avClara Öhrn

MAT & DRYCK

Testa något nytt och toppa dina chèvre chaud-snittar med pepparkakssmul.
Använd gärna en spritspåse för att få till riktigt snygga snittar.
Perfekt att servera på glöggminglet.

Chèvre chaud med fikon och pepparkaka

Ingredienser:

  • 300 gram getost/ chèvre

  • 1 ägg

  • 1 dl vispgrädde

  • 4 färska fikon

  • 5 st pepparkakor

  • Flytande honung

  • Färsk rosmarin

  • Svartpeppar 5 skivor vitt surdegsbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på full effekt - grillfunktion

  2. Smula getost i en bunke.

  3. Tillsätt ägg, grädde, färsk rosmarin, svartpeppar och 1 msk flytande honung. Vispa med elvisp till en slät smet. Häll upp i spritspåse och ställ in i kylen i minst 30 minuter.

  4. Stansa ut lagom stora bitar bröd, det ska räcka till ungefär 10 snittar.

  5. Dela fikonen i klyftor.

  6. Spritsa getostkräm på varje brödbit. Toppa med ett fikon och lite honung. Gratinera hastigt i ugnen så att osten precis börjar få fin färg. Om du grädda snittarna för länge kommer osten smälta ut.

  7. Smula pepparkaka över snittarna och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Julmat

Jul