Tacos med tingakyckling

Bli först med att rösta!
Foto: Peter Cassidy
Tacos med kyckling och fetaost i varma tortillas.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Tacos! Lägg sallad i botten på din varma tortilla och sedan en rejäl sked med tinga-kyckling. Toppa med rädisor, rödlök, gräddfil och ost.

Tacos med tingakyckling

3–4 portioner

Ingredienser

500 g kycklingbröstfiléer, utan skinn

1 stor gul lök, hackad

3 tomater, i klyftor

2 vitlöksklyftor, skalade

2 msk chipotlepasta

1 msk milt paprikapulver

1 ½ tsk salt

¾ tsk vitpeppar

2 msk vegetabilisk olja

Till servering

12 varma vete- eller majstortillas

½ romansallathuvud, strimlat

1 knippa rädisor, tunt skivade

½ rödlök, tunt skivad

1 ½ dl gräddfil

200 g queso fresco eller fetaost, smulad

Gör så här:

  1. Lägg kycklingfiléerna i en gryta och häll på ca 1 liter vatten. Låt koka upp, sätt på lock och sänk värmen. Låt kycklingen sjuda i ca 8–10 minuter eller tills den är genomkokt. Skumma ytan vid behov. Dra av grytan från värmen.

  2. Lyft upp kycklingen och lägg den på en tallrik att svalna. Häll över kokvattnet i en bunke och spara till senare. Dra isär kycklingen i strimlor när den svalnat tillräckligt för att hanteras. Sätt tillbaka den tomma grytan på plattan. Lägg i hälften av den hackade löken, alla tomatklyftor och båda vitlöksklyftorna. Häll på ca ½ liter vatten. Låt koka upp på hög värme, sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 minuter. Häll av vattnet. Låt lök- och tomatblandningen svalna.

  3. När den svalnat, mixa lök- och tomatblandningen med chipotlepasta, paprikapulver, salt och vitpeppar i ca 1 minut till en slät röra. Sätt grytan på plattan igen och hetta upp oljan på medelhög värme. Ha i resten av den hackade löken och låt fräsa i 1 minut. Tillsätt också den strimlade kycklingen och den mixade röran och låt allt fräsa i ytterligare 1 minut. Slå på 1 ¼ dl av kokvattnet från kycklingen. Sänk värmen och låt allt puttra långsamt i 15 minuter.

Recept ur ”Tacos! Äkta mexikanska recept (Semic) av Ben Fordman och Felipe Fuentes Cruz och Peter Cassidy (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM