Mjuk kaka med vallmo

Gör så här om mjuka kakor blivit torra

Foto: Åsa Dahlgren
Bästa receptet som räddar torra kakor. Mjuk kaka med vallmo.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Vad gör man med mjuka kakor som börjar bli torra?
Här är ett smart recept:
Smula ner, blanda samman med färskost och rulla till bollar. Så gott!

Citron och vallmokaka

1 kaka

Ingredienser:

  • 3 ägg

  • 3 dl socker

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1 dl kokande vatten

  • 1 citron, zest

  • 1 msk vallmofrön

  • 2 tsk vaniljsocker, se tipset nedan.

  • smör och ströbröd till formen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter eller är ca 24 centimeter i diameter.

  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver.

  3. Rör ner vattnet omväxlande med mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt citronzest, vallmofrön och vaniljsocker. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter.

Kakbollar med vanilj, vallmo och citron

10 bollar

Ingredienser:

  • 1 msk vallmofrön

  • 2 msk vaniljsocker

  • 300 g sockerkaka med citron och vallmo. Se recept ovan.

  • 100 g färskost

Gör så här:

  1. Mixa samman frön och vaniljsocker till ett vallmopuder.

  2. Mixa eller mosa kakan till småsmulor. Blanda ner färskost och eventuellt mer smaksättning.

  3. Forma massan till bollar och rulla dem i vallmopudret. Ställ i kylen eller frys in. Bollarna är godast att äta kalla eller nästan frysta.

Tips! Så gör du eget vaniljsocker:

Klipp en vaniljstång i mindre bitar och mixa med 2 dl strösocker till ett pulver.

Recept från boken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Åsa Dahlgren (foto). Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM