Tupp med tomater, örter och pecorino

Bli först med att rösta!
Foto: Emma Mattsson
Tupp med tomater, örter och pecorino

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Tupp med tomater, örter och pecorino. Har du ingen tupp tar du en kyckling i stället. I Paolo Robertos recept bryner du bitarna i en stekpanna och låter dem puttra i vin och pecorino.

Tupp med tomater, örter och pecorino

Gallo con pomodoro, erbe e pecorino

Antal: 8–10 portioner Tid: 2 timmar

Ingredienser:

  • 1 tupp á ca 2–3 kg eller en stor kyckling

  • 2 tsk salt

  • 2 krm svartpeppar

  • 10 tomater

  • 2 msk pinjenötter

  • 1 dl olivolja

  • 4 skivade schalottenlökar

  • 4 dl torrt vitt vin

  • 2–3 krm finkrossade peperoncino (torkad chili)

  • 2 dl färska blandade färska kryddörter, t.ex. basilika och dragon

  • 4 msk hackad persilja

  • 75 g pecorino, grovsmulad

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Skölj av tuppen/kycklingen och dela den i portionsbitar. Krydda bitarna runt om med salt och peppar.

  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner tomaterna i det kokande vattnet, och se till att alla tomater är täckta av vatten. Låt vattnet koka upp på nytt och stick en vass knivspets i en av tomaterna. När skalet ganska snart börjar rulla upp sig på den tomaten: häll genast av tomaterna i ett durkslag. Gör ett stick i resten av tomaterna, spola snabbt av med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala tomaterna och dela dem i halvor. Gröp ur kärnorna med en sked och skär fruktköttet i bitar.

  3. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, men rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid.

  4. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller gryta, lägg i tuppbitarna och bryn dem runt om tillsammans med löken. Tillsätt vin och peperoncino och låt puttra tills vinet har kokat bort. Lägg i tomatbitar, kryddörter, persilja, pecorino och smaka av med salt och peppar.

  5. Låt grytan puttra under lock på låg värme i cirka 1 timme och 15 minuter (kyckling har kortare tillagningstid). Pröva med en gaffel om köttet är klart. Tupp har ett fastare kött än kyckling, koka därför inte för länge, då blir köttet torrt. Rör försiktigt om några gånger under koktiden.

  6. Lägg upp tupp-/kycklingbitarna på ett serveringsfat, skeda över lite sås och strö över pinjenötter. Citronrisotton är god till.

ARTIKELN HANDLAR OM