Pasta med bacon – Paolo Robertos recept

Foto: Björn Lindahl
Pasta med bacon – recept med två såser

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Två såser i en maträtt! Sås nummer ett är en tomatsås med bacon. Sås nummer två är smält smör och smält ost. - Såserna skulle funka alldeles utmärkt var och en för sig men blandar man ihop dem så blir det en riktig favorit”

Pasta med bacon – med ostsås och tomatsås

Penne ai due sughi

Antal: 4 portioner Tid: 35 minuter

Ingredienser:

  • 400 g penne eller annan kort pasta

  • 370 g konserverade hela tomater

  • 140 g bacon, skuren i strimlor

  • 1 finhackad gul lök

  • 2 hela vitlöksklyftor

  • 2–3 msk olivolja

  • 1 hel torkad peperoncino (chili)

  • 1 tsk torkad basilika eller 20 strimlade basilikablad

  • 1 msk smör

  • 4 skivor smältost

  • 50 g lagrad, färskriven pecorinoost

  • 0,5 dl finhackad persilja

  • Salt

Gör så här:

  1. Skär tomaterna i bitar.

  2. Stek baconstrimlorna på låg värme i en stekpanna och ställ åt sidan.

  3. Värm upp olivolja i en stor kastrull, lägg i lök, vitlöksklyftor och peperoncino och låt dem fräsa varsamt i oljan i 2–3 minuter, utan att de får färg. Ta upp peperoncinon som kastas.

  4. Tillsätt tomater och salt och låt såsen koka upp. Blanda i bacon, basilika och eventuellt smält fett som finns kvar i pannan. Koka såsen på låg värme i 15–20 minuter. Ta upp och kasta vitlöksklyftorna.

  5. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull, under tiden som tomatsåsen tillreds. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt al dente samtidigt som tomatsåsen är klar. Koka den enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.

  6. Häll tillbaka den heta pastan i kastrullen. Lägg först ner smöret och rör om tills det smält. Tillsätt sedan smältosten och rör snabbt om så att den smälter. Häll pastan i kastrullen med tomatsås och rör om ordentligt och tillsätt under omröring pecorinon och persiljan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pasta

Lunch