Cheesecaketårta med vit choklad och hallon

4,1 (11 röster)
Foto: Eva Hildén
Cheesecaketårta med vit choklad och hallon

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Cheesecaketårta med vit choklad och hallon – med en sprits kommer man långt. Spritsa smörkräm som rosor på den här ljuvliga cheesecaken och toppa med färska hallon och sikta över lite florsocker, vilket proffsbak! Recept ur Lena Söderströms nya kokbok Cheesecakes och kladdkakor.

Cheesecaketårta – med hallon och vit choklad

Antal: 8 bitar Tid: 1 timme och en natt i frysen

Ingredienser:

  • 2 förpackningar Maryland cookies original à 145 g

  • 100 g smält smör

Fyllning:

  • 500 g hallon, färska eller frysta

  • 2,5 dl vispgrädde

  • 150 g vita chokladknappar eller

  • hackad vit choklad

  • 700 g cream cheese

  • 2 dl florsocker

  • 5 blad gelatin + kallt vatten

  • 1 msk färskpressad citronsaft

Till garnering:

  • 200 g cream cheese

  • 1 dl florsocker + ca 1 msk att sikta över tårtan

  • 50 g rumsvarmt smör

  • 125 g färska hallon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°

  2. Mixa kakorna till smulor i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret och mixa ihop. Tryck ut blandningen över botten av en springform, ca 22 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt kallna

  3. Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil.

  4. Koka upp 1 dl av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör
    om med visp tills chokladen har smält. Låt svalna ca 5 minuter.

  5. Vispa ihop cream cheese och florsocker i en bunke. Vispa i resten av grädden till kräm. Vispa i den smälta chokladen. Spara undan 1 msk av hallonpurén till garneringen. Vispa i resten i bunken.

  6. Lägg gelatinet i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker, låt stå 5–8 minuter. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält gelatinet i citronsaften på svag värme i en liten släpplättpanna. Ta av från värmen och blanda i ca 1,5 dl av krämen. Rör ner blandningen i bunken med krämen och vispa till en slät massa. Häll i formen. Täck med plastfilm och ställ i frysen över natten.

  7. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 1,5 timme före servering. Ta tårtan ur formen.

  8. Vispa ihop cream cheese, florsocker och smör till garneringen. Vispa i den sparade hallonpurén. Spritsa krämen runt tårtan. Garnera med hallonen och siktat florsocker.

Recept ur Lena Söderströms, Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Här är fler recept ur boken

ARTIKELN HANDLAR OM