Falukorv i ugn med två olika fyllningar

Två goda recept på fylld falukorv i ugn – med äpple eller tomat

Foto: Peter Carlsson
Fylld falukorv, lätt att anpassa efter alla smaker.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Fylld falukorv i ugn är en riktig favorit bland klassikerna.
– På bilden ser du båda smaksättningarna fyllda i varsin korvhalva, men självklart går det bra att bara göra en av dem. Familjens nya favoriträtt?, säger Tareq Taylor.

Fylld falukorv – på två sätt

Antal: 4 portioner

Tid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 1 falukorvsring, ca 800 g

  • 2 stora morötter

  • 1 purjolök

  • 1 msk olivolja

  • 1 tsk flingsalt

  • Hackad bladpersilja till garnering

Äpple, lök och senap

  • 2 äpplen

  • 1 stor gul lök

  • 1 msk senap, Hultbergs eller någon annan sort

  • 8–10 skivor lagrad hårdost

Tomat, lök och oregano

  • 2 stora tomater

  • 1 stor gul lök

  • 2 tsk torkad oregano

  • Nymald eller grovt krossad svartpeppar

  • ev 1 förpackning krossade tomater, ca 400 g

  • 8–10 skivor lagrad hårdost

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160 grader, varmluft.

  2. Skala morötterna och skär dem i bitar. Dela purjolöken på längden, skölj och skär den i bitar. Lägg morötter och purjo i en långpanna. Blanda med olivolja och salt.

  3. Skär ett snitt i korven varannan centimeter och två tredjedelar igenom (inte hela vägen!). Lägg korven ovanpå grönsakerna.

Äpple, lök och senap

  1. Dela löken i två halvor och skär sedan i tunna halvmåneformade skivor. Dela äpplet på samma sätt, ta bort kärnhuset och skär även äpplet i tunna skivor.

  2. Lägg ihop en skiva lök och en skiva äpple och stick ner i skårorna i korven. Smeta ut eller ringla över senap. Lägg osten på toppen.

Tomat, lök och oregano

  1. Dela tomaterna i två halvor. Skär dem i halvmåneformade skivor. Dela löken på samma sätt och skär i tunna skivor.

  2. Lägg ihop en skiva tomat och en skiva lök och stick ner i skårorna i korven. Strö över oregano och massor av svartpeppar. Häll över krossade tomater om du vill ha rätten lite såsigare. Lägg osten på toppen.

Ugnsbaka

  1. Ställ in plåten i ugnen och baka i 25–30 minuter.

  2. Ta ut och toppa med persilja. Servera direkt.

Recept av Tareq Taylor, ur boken ”Mat på en plåt” (Bonnier fakta).
Foto: Peter Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Korvrecept