Masala med kalkon och rostad mandel

Orientaliska kryddor sätter smak på den här grytmasalan med kalkon

Foto: STEFAN WEITTANEN
Orientaliska smaker på kalkongrytan.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Kalkon är perfekt att använda i gryta och vill du ge grytan extra vacker färg, blanda i lite färskriven gurkmeja.

Masala med kalkon och rostad mandel

4 portioner

Ingredienser:

600 g kalkonfilé 

salt, peppar 

2 dl turkisk yoghurt 

3 msk majsolja 

100 g babyspenat

Grytbas:
2–3 schalottenlökar 

3–4 pressade vitlöksklyftor 

3 msk ghee eller smör 

2 msk färskriven gurkmeja 

2 msk garam masala 

1 msk spiskummin 

1 tsk malen kardemumma 

1 tsk malen koriander 

2 msk tomatpuré 

1 tsk chilipasta 

4 dl krämig kokosmjölk 

2 dl grädde 

1–2 msk ingefärsjuice 

2 tsk flingsalt 

3 msk kokosflagor 

Till garnering och servering:

1 dl rostade mandelspån, limeklyftor

Gör så här:

  1. Skär kalkonfilén i grytbitar och krydda bitarna med salt och peppar. Blanda dem med yoghurten i en bunke, täck med plastfilm och låt marinera i 1–2 timmar eller över natten.

  2. Bryn grytbitarna i oljan, gärna i omgångar, i ca 10 minuter.

  3. Skala och hacka löken fint. Fräs löken och vitlöken i ghee i ca 3 minuter. Tillsätt gurkmeja, garam masala, spis­kummin, kardemumma och koriander och fräs i ca 1 minut. Tillsätt tomatpurén och chilipasta, fräs i ca 3 minuter. Rör i kokosmjölken och grädden i omgångar. Smaka av med ingefärsjuice och flingsalt. Rör i kokosflagorna. Koka upp och sjud i 5–10 minuter.

  4. Lägg i de brynta kalkonbitarna och koka upp under omrörning då och då. Sjud grytan i ca 15 minuter eller tills kalkonköttet är genomkokt.

  5. Vänd ner spenaten i grytan och koka i ca 1 minut. Smaka av. Toppa grytan med mandelspån. Servera med limeklyftor.

Recept av Lena Söderström, ur boken ”Grytor - från lättlagat till lyx” (Semic).
Foto: Stefan Weittanen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Kalkon

Indisk mat