Foto: JAKOB FRIDHOLM
Paj i foliepaket är perfekt till picknick.

Mästerkockens grillade sommarpaj

Bli först med att rösta!

När det är dags för dessert brukar de flesta duka av, gå in och fixa det söta på spisen, men inte Paul Svensson.
Han kryddar upp en ananas, snor ihop en smulpaj och bakar äpplen i kola – och lagar allt på grillen. Och det kan alla göra.

Paul Svensson - Ny kokbok

”Portionspajer att ta med på picknick – jag kom på ett fantastiskt sätt att göra det på:

Man river aluminiumfolie i små fyrkanter, pressar ner dem i små skålar med flat botten och fyller dem med godsaker.

Smulpaj är den godaste efterrätten att äta i det gröna, om du frågar mig. Med den typen av pajdeg behöver man heller inte begränsa sig till mjöl och socker.

Använd nötter, choklad, frön och kärnor så blir den gamla kioskvältaren en helt ny upplevelse.

Det är makalöst enkelt att göra vaniljsås själv, jag lovar. Har marsansås eller vaniljvisp varit det stå­ ende alternativet kommer du att få en riktig aha-upplevelse. Spara gärna vaniljstängerna efter koket, torka och mixa dem med strö­socker så har du fått ett hemgjort vaniljsocker på köpet.”

Sommarbär-smulpaj med choklad, havre och mandel

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Smulpajen

  • 400 g blandade bär, t ex vinbär, hallon och jordgubbar
  • 0.5 dl choklad, grovriven
  • 1 dl havregryn
  • 95 g smör, osaltat och rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 0.5 dl mandel, hackad
  • 1 dl socker
  • 1 msk maizena
  • 2 msk florsocker
  • Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl grädde
  • 5 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 2 dl socker

Gör så här

avJohan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM