Frisk och fräsch cheesecake

Foto: CAROLINA BYRMO
En härlig cheesecake till efterrätt.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

En cheesecake med smak av citron är en perfekt avslutning på en påskmiddag.
Toppa gärna med lite bär.

Citroncheesecake

Antal: 8–10 portioner Tid: 40 minuter + 2 timmar i frysen

Ingredienser:

Botten:

  • 12 digestivekex 60 g smör eller margarin

Fyllning:

  • 3 gelatinblad

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 äggulor

  • 400 g färskost, till exempel Philadelphia

  • 1 dl lemon curd

  • 2 dl florsocker

  • 1 citron (saften av)

Gör så här

  1. Börja med bottnen: Smula sönder digestivekexen med händerna över en bunke. Smält smöret och häll det över kexsmulorna. Blanda ihop till en smulig massa. Tryck ut massan i en rund form, cirka 22 centimeter i diameter, helst en form med avtagbar kant.

  2. Fyllningen: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Låt ligga och dra i 5–7 minuter. Under tiden, vispa grädden till ett halvhårt skum.

  3. Rör ihop äggulor, färskost, lemon curd och florsocker till en jämn smet.

  4. Pressa citronen och häll saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Lägg gelatinbladen i citronsaften och värm upp på medelvärme. Rör om tills gelatinbladen är helt smälta.

  5. Blanda citronsaften med färskostsmeten och rör därefter i den vispade grädden. Blanda försiktigt, men se till att det blir en jämn och fin smet.

  6. Häll smeten över kexbottnen i formen. Täck formen med plastfolien och ställ in i frysen, minst 2 timmar. Ta ut formen 15–20 minuter före servering.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Påskmat

Efterrätt