Hemgjord rödkål - snabbt och lätt

Så gör du godaste godaste rödkålen

Foto: Björn Lindahl
Skippa kål på burk - gör din egen rödkål, både snabbt och enkelt.

avJon Hansson

MAT & DRYCK

Skippa rödkål på burk – gör din egen hemgjorda, både snabbt och enkelt.
Pigga upp rödkålen med 4 msk koncen­trerad svartvinbärssaft och peppra.

Rödkål

Portioner: 8 Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 1 h

Ingredienser:

  • 1/2 huvud rödkål, drygt 1 kg

  • 2 lökar

  • 3 äpplen

  • 2 msk smör

  • 0,5 tsk mald kryddpeppar

  • 0,5 tsk malda nejlikor

  • 4 msk sirap

  • 3 msk vinäger

  • 2 dl skinkspad eller stark buljong

  • Salt

Gör så här:

  1. Skär bort rotstocken på kålhuvudet och ta bort fula blad. Skär kålen i tunna strimlor. Skala lökarna och skiva tunt. Skala äpplena, skär bort kärnhusen och skiva äpplet i tunna klyftor.

  2. Smält smöret i en stor kastrull eller gryta och fräs kålen, löken, äpplena och kryddorna några minuter på medelvärme.

  3. Dra ner värmen och häll i vin­ägern, sirapen och skinkspadet/buljongen. Puttra under lock i 45 minuter.

  4. Smaka av. Behövs mer vinäger eller salt?

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul

Buffé