Pad thai – enkel wokrätt med risnudlar

Så lyckas du med pad thai hemma

Foto: RichC86 / iStockphoto
Pad thai – recept på thailändsk rätt med risnudlar

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Pad Thai är en supergod thailändsk maträtt med risnudlar och ägg som bas.
Testa att göra din egen – det blir jättegott.
Gör nudlarna med kyckling, räkor eller tofu.

Pad Thai

Portioner: 4 portioner Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 300 g breda risnudlar

  • 2 st kycklingfilé eller ca 15-20 st tigerräkor, eller 300 g fast tofu

  • 3 st ägg

  • 3-4 st salladslök

  • 1 stor morot

  • 150 g färska böngroddar

  • 3 msk torkade räkor (finns i asiatiska livsmedelsbutiker, kan uteslutas)

  • 4-5 msk finhackade jordnötter

  • Neutral olja till stekning

Sås:

  • 0,5 dl japansk soja

  • 2 msk tamarindpuré

  • 2 msk ostronsås

  • 2 msk fisksås

  • 2 msk socker

  • 1 dl vatten

Till servering:

  • Lime

  • Koriander

  • Jordnötter

Gör så här:

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola sedan av nudlarna i iskallt vatten så att kokningen avslutas. Nudlarna får inte bli överkokta.

  2. Skär kycklingen eller tofun i bitar. Skiva salladslöken och moroten i tunna skivor. Krossa torkade räkor om du använder det. Finhacka jordnötterna.

  3. Blanda alla ingredienser till såsen.

  4. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wokpanna.

  5. Bryn kyckling, tofu eller tigerräkor. Tillsätt morot och de torkade räkorna om du använder det och låt steka cirka fem minuter på medelhög värme.

  6. Flytta allt innehåll i stekpannan åt ena sidan och knäck i äggen på den andra sidan av stekpannan. Rör runt tills äggen blivit en äggröra.

  7. Blanda äggröran med det övriga i stekpannan och tillsätt nudlarna.

  8. Häll i såsen och rör om så att det blir jämnt fördelat.

  9. Vänd i böngroddarna och salladslök. Smaka av med salt eller mer fisksås.

  10. Servera nudlarna med en klyfta lime, koriander och hackade jordnötter.

ARTIKELN HANDLAR OM