Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

avAftonbladet

Foto: Stefan Wettainen
Oemotståndligt! Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes.

Samla träningsgänget och bjud på jättegoda bönburgare fyllda av näring och energi.

Recept från boken ”Vego i världsklass”, av Linda Bakkman, Gustav Johansson och Anna Richert (Norstedts).

Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

Antal: 6 portioner

Ingredienser:

Burgare

  • 1 burk kikärtor à 380 g eller 230 g kokta gula ärtor

  • 1 burk svarta bönor à 380 g

  • 2 msk kikärtsspad eller spad från de gula ärtorna

  • 2 dl havregryn

  • 2 msk potatismjöl

  • 2 tsk rökt paprikapulver

  • 1 tsk torkad rosmarin

  • 2 tsk spiskummin

  • 1 msk kinesisk soja

  • 1,5 msk grönsaksfond

  • salt och svartpeppar

  • rapsolja till stekning

Grönärtsguacamole, 3 dl

  • 1 stor vitlöksklyfta

  • 250 g frysta och tinade gröna ärtor

  • 1 tsk spiskummin

  • 0,5 citron, saften

  • 1 liten rödlök

  • 1 tomat

  • en näve färsk koriander

  • salt och svartpeppar

Umamiböndressing

  • 1 burk stora vita bönor à 380 g

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk senap

  • 1 tsk japansk soja

  • 0,5 tsk gurkmeja

  • 0,5 citron, saften

  • 2 msk näringsjäst

  • ca 0,5 dl vatten

  • salt och svartpeppar

Grönkålschips

  • 100 g färsk grönkål

  • 1,5 msk rapsolja

  • salt och svartpeppar

Picklad lök

  • 1 rödlök

  • 1 citron, saften

  • Sötpotatispommes

  • 2 stora sötpotatisar

  • 1 krm cayennepeppar

  • salt

Till servering

  • 6 hamburgerbröd

Gör så här:

  1. Grönärtsgucamole skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i en skål. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

  2. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen.

  3. Umamiböndressing: Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop bönor, vitlök, senap, soja, gurkmeja, citronsaft och näringsjäst. Späd med vatten tills du får en slät sås. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron och näringsjäst.

  4. Grönkålschips: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj grönkålen och riv stora bitar av bladen från den grova bladnerven.

  5. Blanda grönkålen med olja, salt och peppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bladen i mitten av ugnen ca 10 minuter. Var försiktig så att de inte bränns. När de känns krispiga, men fortfarande är gröna, är de klara.

  6. Picklade lök Skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål och pressa över citronsaft. Låt stå 20 minuter före servering.

  7. Sötpotatispommes Sätt ugnen på 235 grader. Skölj potatisen. Skär den i ca 8 mm gånger 8 mm tjocka stavar och sprid ut jämnt på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Baka i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 20 minuter. Ta ut plåten och vänd runt pommes när ca 5 minuter återstår, så att de blir jämnt gräddade. Strö över cayennepeppar och salt när pommes är klar.

  9. Burgare Häll av spadet från bönorna och ärtorna, men spara 2 msk kikärts- eller gulärtsspad. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.

  10. Blanda bönor, ärtor, spad, havregryn, potatismjöl, paprikapulver, rosmarin, spiskummin, soja och grönsaksfond i en skål och mosa ihop för hand. Obs! Mixa inte med stavmixer eller i blender, du vill ha en grov smet.

  11. Låt dra 2–3 minuter så att havregrynen absorberar vätskan. Då blir smeten lättare att arbeta med. Om smeten är för blöt för att forma bra biffar av, ha i lite mer havre. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer kryddor tills du är nöjd.

  12. Forma smeten till 6 biffar och stek i lite olja på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor och är genomstekta, ca 4 minuter per sida.

  13. Servering Stek bröden med snittytan nedåt i samma panna där du nyss stekte burgarna, så att de får lite yta. Lägg grönkål på bottendelen av bröden, sedan guacamole, burgare, dressing och sist lök. Lägg på brödlocken och servera med sötpotatispommes och grönärtsguacamole att dippa i.

ARTIKELN HANDLAR OM