Ostkaka – en småländsk klassiker

Så gör du en riktigt god ostkaka

Foto: Janerik Henriksson, TT
Ostkaka med grädde och en klick sylt.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Ostkakan med sin fina milda mandelsmak passar bra som efterrätt till julens stora middagar. Här är ett recept på den småländska varianten. Det är lite pyssel men så värt det.

Småländsk ostkaka

8 Portioner

Ingredienser

  • 5 liter mjölk

  • 1,5 dl vetemjöl

  • 1 msk ostlöpe

  • 50 g sötmandel

  • 4 bittermandlar

  • 2,5 dl kaffegrädde

  • 2 dl strösocker

  • 3 ägg

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 35 grader och vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om igen så att vasslen separera och låt smeten stå ytterligare 30 min.

  2. Ställ ett durkslag i en kastrull. Lägg senare en kökshandduk och häll upp ostmassan i durkslaget. Pressa och vrid ut så mycket vätska som det går med hjälp av duken. Låt ostmassan rinna av över natten i kylskåp.

  3. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Skålla mandeln i kokande vatten, skala och hacka den fint.

  5. Häll ostmassan i en bunke och vispa ner kaffegrädde, socker, ägg och mandel. Grädda ostkakan i vattenbad i 1,5- 2 timmar.

  6. Ta ut ur ugnen och låt kallna. Om det finns extra vätska så är det bara att hälla ut det i vasken. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Julgodis

Jul