Niklas Ekstedts kryddiga revbensspjäll

Så gör du julbordets viktigaste

Foto: WOLFGANG KLEINSCHMIDT
Julbordets revbensspjäll har fått en passande glaze med knäckig, kryddig smak.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Julbordets viktigaste för många är revbensspjäll.
Den knäckigt kryddiga glazen är fantastisk, tipsar kocken Niklas Ekstedt.

Revbensspjäll

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 1,5 kg tunna revbensspjäll

  • Salt och peppar

Glaze:

  • 150 g katrinplommon

  • 2 rödlökar, skivade

  • 1 apelsin, skalad och skuren i bitar

  • 1 dl soja

  • 2 msk riven ingefära

  • 1 röd chili, urkärnad och skivad

  • 5 syrliga äpplen, skalade och rivna

  • 1 tsk mald kanel

  • 1 tsk mald kardemumma

  • 1 tsk hela senapsfrön

  • 2 lagerblad

  • 5 vitlöksklyftor, rivna

  • 0,5 dl ättiksprit

  • 1 rökig chili, till exempel chipotle, delad

  • 3 dl rött vin

  • 1 dl socker

  • 1 dl honung

  • 0,5 dl farinsocker

  • 0,5 dl vinäger

Gör så här:

  1. Lägg ner samtliga ingredienser till glazen i en kastrull och låt sjuda under lock cirka 2 timmar. Späd eventuellt med vatten.

  2. Sätt ugnen på 165 grader. Putsa bort eventuella hinnor från ribsen, salta och peppra, lägg revbenen i en ugnsform och rosta revbenen 30– 40 minuter i ugnen eller tills köttet lossnar från benen.

  3. Ta upp lagerbladen. Mixa såsen slät, sila och förvara i glasburk i kylskåp. Håller cirka 1 månad.

  4. 4. Innan servering pensla på ym- nigt med glaze och låt ribsen kara- mellisera på 225 grader 10 minuter. (Håll koll så att de inte blir brända). Dela i lagom portionsbitar och ställ ut en extra skål med sås att doppa i.

Recept ur boken ”Niklas Jul” (Triumf förlag), Foto: Heléne Pe, Wolfgang Kleinschmidt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Jul

Julmat