Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan

Foto: JULIA TUVESSON
Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan.

Matprofilen Julia Tuvesson vet hur man får riktigt god och fyllig smak på tomatsoppan. Rosta färska tomater i ugnen i minst 45 minuter, innan.

Tomatsoppa på färska tomater med burrata, citronolja och timjan

Antal: 2-3 portioner Tid: 1 timme

Ingredienser:

  • 1-1,2 kg valfria svenska tomater

  • 1 förpackning havregrädde à 2.5 dl 

  • Eventuellt grönsaksbuljong, att späda med 

  • Salt, efter smak  

  • Eventuellt en nypa strösocker

Till servering:

  • Burrata, färska tomater, timjan, citronolja (smaksatt rapsolja) och krutonger/stekt brödsmul.

Gör så här:

  1. Dela tomaterna i klyftor om de är stora och i halvor om de är små. Lägg i en ugnsform. Ringla över lite olja och placera i mitten av ugnen. 

  2. Låt rosta på 150–175 grader (gärna varmluft) i cirka 45 minuter. Gärna lite längre.

  3. Ta ut tomaterna och lägg över dem i en kastrull. Mixa slätt med en stavmixer och späd med grädde och eventuellt grönsaksbuljong till önskad konsistens. 

  4. Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker. 

  5. Värm upp soppan. Toppa med burrata, färska tomater, timjan, citronolja och krutonger/stekt brödsmul.

Recept från tuvessonskan.se

ARTIKELN HANDLAR OM