Citronfromage med färska bär

Foto: Lennart Weibull
Citronfromage på Tinas vis.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Citronfromage är en klassiker, den är en av favoriterna till påskdessert.
Den är luftig, fluffig och magisk god.
– Toppa med färska bär, tipsar Tina Nordström.

Citronfromage med färska bär

Portioner: 4 portioner

  • 3 gelatinblad

  • 2 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 1 citron, rivet skal och saft

  • 1 dl grekisk yoghurt, 10 %

  • 1 1⁄2 dl vispgrädde

Till servering:

  • 1 liter blandade bär

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ett par minuter.

  2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna och hälften av sockret vitt och pösigt i en bunke.

  3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull med någon matsked vatten. Låt smälta på svag värme. Tillsätt citronskal och citronsaft och vänd sedan ner i äggsmeten. Blanda väl och låt svalna.

  4. Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng.

  5. Vispa snabbt ihop yoghurt och grädde tills det tjocknar. Vänd försiktigt ner gräddvispet i den svala citronkrämen. Avsluta med att vända ner marängen till en luftig fromage.

  6. Fördela fromagen i portionsglas och låt stå i kylen i 30–40 minuter.

  7. Toppa med färska bär och servera.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM