Tareq Taylor: Lax på tre goda sätt

5 (2 röster)

Tareq Taylors recept: Krydda laxen på tre olika sätt

Foto: Peter Carlsson
Lax på spett × 3 med picklade grönsaker

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Teriyakilaxen blir extra god om du blandar de picklade böngroddarna med lite wakame-alger. Vill du göra det ännu enklare, ugnsbaka då en hel laxsida med skinnet kvar, kryddad med någon av smaksättningarna, säger Tareq Taylor.

Lax på spett × 3 med picklade grönsaker

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 600 g laxfilé utan skinn

  • Koriander eller någon annan ört, till garnering

Smaksättningar:

  • 1 msk tandoorikrydda + 2 msk matyoghurt

  • 2 msk teriyakisås + ca 1 tsk rostade sesamfrön

  • 4 tsk dukkha

Picklad gurka

  • 1 gurka

  • 1 tsk fint salt

  • 0,5 liten morot

  • 2/3 dl ris- eller vitvinsvinäger

  • 2/3 dl strösocker

Picklade böngroddar

  • 0,5 liter färska böngroddar

  • 0,5 tsk salt

  • 2 tsk rostade sesamfrön

  • 1 tsk sesamolja

  • 0,5 riven vitlöksklyfta

  • 1 salladslök, tunt skivad

  • 1 msk fint skuren gräslök

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200 grader, övervärme.

  2. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset. Skär gurkan i mycket tunna skivor och lägg dem i en bunke. Massera in saltet med händerna och pressa sedan på gurkan så att vätskan släpper. Skär moroten i riktigt tunna skivor, gärna med mandolin. Blanda gurka och morot med vinäger och socker.

  3. Lägg groddarna i en bunke och strö salt över dem. Låt stå och vätska sig en stund. Blanda sedan med sesamfrön, olja, vitlök, salladslök och gräslök.

  4. Skär laxen i stora tärningar, cirka 4 × 4 centimeter. Trä upp bitarna på spett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Blanda först tandoorikrydda och matyoghurt i en liten skål och pensla sedan blandningen på laxspetten. Eller pensla spetten med teriyakisås. Eller täck dem runtom med dukkah.

  6. Baka laxspetten i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut plåten och vänd de som är penslade med teriyaki i såsen som runnit ut på bakplåtspapperet. Toppa dem sedan med rostade sesamfrön.

  7. Servera spetten varma tillsammans med de picklade grönsakerna. Garnera gärna med lite koriander (eller någon annan ört).

Recept av Tareq Taylor, ur boken ”Mat på en plåt” (Bonnier fakta).
Foto: Peter Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Lax recept

Recept