Glutenfria och laktosfria semlor

Goda semlor fria från gluten och laktos – en semmelbulle alla kan njuta av

Foto: Agneta Thorsén, Thomas Carlén och Åsa Dahlgren
Glutenfria semlor – en semla för alla!

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Glutenfria semlor – här är bästa receptet, det är även laktosfritt. Riktigt goda och saftiga som alla kan äta.

Glutenfria semlor

Portioner: Cirka 15 stycken Förberedelsetid: 1 tim 20 min Tillagningstid: 20 min

Ingredienser:

Deg gluten:

  • 75 g smör (laktosfritt)

  • 3 dl mjölk (laktosfri)

  • 1 msk strösocker

  • 50 g jäst

  • 1 ägg

  • 400 g glutenfri mix

Tillsätt sedan:

  • 50 g rumsvarmt smör (laktosfritt)

  • ¾ dl strösocker

  • 1 ½ tsk stött kardemumma

  • Eventuellt ett uppvispat ägg

Fyllning och garnering:

  • 2–3 dl vispgrädde (laktosfri)

  • Cirka 150 g mandelmassa

  • Florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt övriga degingredienser och arbeta samman ordentligt. Låt jäsa under bakduk cirka 50 minuter.

  2. Rör samman smör, socker och kardemumma och häll blandningen i smeten. Arbeta samman på nytt. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut i bullformar på en plåt.

  3. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.

  5. Låt bullarna kallna. Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och lägg tillbaka det i bullarna.

  6. Vispa grädden. Klicka i vispgrädde och lägg på lock. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Njut!

Recept: Hembakningsrådet samt svenska Celiakiungdomsförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Semlor

Bakning

Efterrätt