Marinerade jordgubbar med vaniljglass

Foto: Björn Lindahl
Magi i munnen - marinerade jordgubbar med glass.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

”Brytningen mellan det söta från jordgubbar och socker och det lite syrliga från vinägern skapar ren magi för smaklökarna.”

4–6 portioner

1⁄2 kg jordgubbar (cirka 1 liter)

2 msk florsocker

2 msk farinsocker

4 msk rosévinsvinäger, eller balsamvinäger

1 liter vaniljglass

Garnering:

Färskklippt basilika eller några kvistar citronmeliss

Gör så här:

  1. Ansa och ta bort fnaset från jordgubbarna. Dela de stora bären i halvor, de små kan vara som de är.

  2. Lägg jordgubbarna i en skål och pudra över flor- och farinsocker. Tillsätt vinägern, helst rosévinsvarianten (Zeta har en som är supergod!) men vanlig balsamvinäger funkar också. Blanda runt försiktigt. Ställ skålen svalt och låt marinera i en timme. Blanda om igen och låt stå svalt ytterligare en halvtimme.

  3. Servera de marinerade jordgubbarna till vaniljglass.

ARTIKELN HANDLAR OM