Äppelkladdkaka – med vit choklad

4,1 (13 röster)
Foto: Eva Hildén
Äppelkladdkaka

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Äppelkladdkaka – med rivet äpple och smält vit choklad i smeten blir den här kladdkakan helt gudomligt god. Recept ur Lena Söderströms nya kokbok Cheesecakes och kladdkakor.

Äppelkladdkaka

Antal: 6 bitar Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 2 äpplen

  • 1 msk färskpressad -citronsaft

  • 200 g smör

  • 200 g vita choklad-knappar eller hackad vit choklad

  • 4,5 dl strösocker

  • 3 ägg

  • 3,75 dl vetemjöl

Garnering:

  • 2–3 äpplen

  • 2 msk smör

  • florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Klä en bakform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  3. Skala och riv äpplena grovt. Blanda det rivna med citronsaft.

  4. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen, häll i chokladen och låt den smälta under omrörning. Rör i sockret. Rör i ett ägg i taget. Rör i mjölet. Blanda i de rivna äpplena

  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen ca 10 minuter

  6. Gör garneringen under tiden. Kärna ur och klyfta äpplena. Stek äppelklyftorna i smöret ca 3 minuter. Fördela äppelklyftorna över kakan och grädda ytterligare 15–20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svalna i formen. Sikta över florsocker.

TIPS! Servera kladdkakan med vispad grädde eller kolasås, eller varför inte både och?

Recept ur Lena Söderströms, Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Här är fler recept ur boken

ARTIKELN HANDLAR OM