Lammstek med kryddig fyllning

Foto: Emma Mattsson
Lammstek med kryddig fyllning

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Lammstek med kryddig fyllning – lamm till påsk är en klassiker. Här är Paolo Robertos recept på lammlår som han fyller med prosciutto och kryddor. Hacka och stek fyllningen och lägg den på köttet och vik ihop.

Fylld stek av lammlår

Cosciotto d’agnello ripieno

Antal: 6–8 portioner Tid: 1 timme och 30 minuter

  • 1 lammlår, ca 1,3 kg urbenat (be affären bena ur)

Fyllning:

  • 100 g lammfärs

  • 2 zucchini

  • 2 stjälkar bladselleri

  • 2–3 färska lökar med blast

  • 1 morot

  • Olivolja

  • 4 dl smulat dagsgammalt bröd

  • 2 msk olivolja

  • 150 g prosciutto crudo, lufttorkad italiensk skinka, skuren i små bitar

  • 2 vitlöksklyftor, finhackade

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk dragon

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 ägg

  • 1,5 dl parmesanost

  • Salt och svartpeppar

  • Olivolja

  • Färsk rosmarin

  • Hushållssnöre

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och ansa zucchini, selleri, lök, morot. Skär av det gröna skalet på zucchinin och skär det i strimlor. Grovhacka selleri, lök (med blast) och morötter.

  2. Fräs alla grönsaker och lök i olivolja tills de mjuknat något, men fortfarande är rejält spänstiga. Lägg sist i zucchinistrimlorna och låt dem fräsa med i ett par minuter.

  3. Lägg brödsmulorna i en stor skål. Skeda över ett par matskedar olivolja och blanda sedan i övriga ingredienser till fyllningen: rör i lammfärs, de frästa grönsakerna, prociutto, vitlök, kryddor, ägg, parmesanost, salt och peppar.

  4. Vik ut lammköttet, salta och peppra inuti och runt om. Lägg i fyllningen, tillslut och bind om med hushållssnöre.

  5. Lägg lammlåret i en ugnsform med olivolja , pensla köttet med olja och strö sedan över färsk rosmarin. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och stek köttet i ytterligare cirka 50 minuter. Ös köttet några gånger under stektiden.

  6. Skär steken i skivor.

ARTIKELN HANDLAR OM