Rissallad med rostade grönsaker

5 (1 röst)
Foto: Emma Mattsson
Rissallad med rostade grönsaker

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Rissallad med rostade grönsaker. Rosta grönsaker i ugn och blanda med ris så kan du bjuda på en matig sallad med italienska smaker. Paolo Roberto står bakom receptet.

Rissallad med rostade grönsaker

Insalata di riso

Antal: 4–6 personer Tid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 3 dl långkornigt ris

  • 1 msk olivolja

  • 150 g fontinaost eller taleggio

  • 200 g kokt skinka, helst italiensk

  • 12 körsbärstomater

  • 2 röda paprikor, grillade och inlagda

  • 1 gul paprika

  • 1 aubergine

  • 1 zucchini

  • 1 broccolistånd (á ca 250 g)

  • 12 hasselnötter

  • 15 strimlade basilikablad

  • 0,5 msk finhackad timjan

  • Olivolja

Dressing:

  • 3 msk olivolja

  • 1 msk balsamvinäger

  • 1 pressad vitlök

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka riset al dente i saltat vatten. Häll över riset i ett durkslag och spola hastigt av med kallt vatten. Låt rinna av och häll över i en salladsskål. Rör i 1 msk olivolja och låt riset svalna.

  2. Skär ost och skinka i små bitar och tomaterna i halvor. Skär den inlagda paprikan i små bitar.

  3. Skölj och ansa gul paprika (ta bort den gula hinnan), aubergin, zucchini och broccoli. Skär dem i små bitar, broccolin i små buketter.

  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs grönsakerna tills de mjuknat något men fortfarande är spänstiga. Låt dem svalna.

  5. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, skaka pannan lite lätt under tiden och passa noga så att de inte bränns vid. Låt nötterna svalna och gnid dem sedan mellan handflatorna så att skalet faller av. Grovhacka nötterna.

  6. Lägg skinka, ost, grönsaker, lök, nötter och örtkryddor i salladskålen med ris.

  7. Blanda samman dressingen och häll den över salladen, blanda och smaka av med vinäger, salt och peppar.

ARTIKELN HANDLAR OM