Paolos pizza med taleggio och mozzarella

Ett av Paolo Robertos bästa recept

Foto: Anna Huerta
Pizza med grönsaker, mozzarella - och taleggio
MAT & DRYCK

– Taleggio är en halvmjuk och smakrik ost som passar grymt bra på pizza. Tillsammans med grönsaker och mozzarella blir det här en larvigt god pizza, säger Paolo Roberto.

Pizza med taleggio, mozzarella, aubergine, paprika och oliver

4 pizzor

Ingredienser:

1 aubergine

salt

3 stora kvisttomater

12 basilikablad

olivolja av god kvalitet

1+1 skalad hel vitlöksklyfta

1 nypa strösocker

150 g mozzarella (gärna buffelmozzarella)

150 g taleggio

2 röda paprikor

20 små svarta oliver

Gör så här:

  1. Börja med att göra pizzadegen. Sätt i god tid ugnen på 250° (cirka 225 ° med varmluftsfunktion). Förbered pizzafyllningen så att den är klar när degen är färdigjäst.

  2. Skär auberginen i cirka 1 ½ x 1 ½ cm stora tärningar. Lägg tär ­ ningarna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå så i cirka 30 minuter – detta för att få lite av den bittra saften att rinna ut. Torka av tärningarna lite lätt med hushållspapper. Sätt ugnen på 225 °.

  3. Skär av den hårda delen vid fästet på tomaterna. Skär sedan tomaterna i tärningar och låt lite vätska rinna av. Strimla basilikan. Värm olivolja i en stekpanna och fräs 1 hel vit löksklyfta på svag värme. Höj sedan värmen och stek auberginetärningarna på hög värme i cirka 8 minuter. Flytta över tärningarna till ett fat och ställ åt sidan.

  4. Ta upp och kasta vitlöken. Hetta i samma panna upp olivolja, 1 vit ­ löksklyfta, tomater, basilika, salt och socker. Koka blandningen i 10 minuter och lägg sedan i auberginen. Koka i ytterligare 3–4 minuter. Ta upp och kasta vitlöken.

  5. Dela mozzarellan och låt den rinna av i ett durkslag. Pressa försiktigt med en gaffel på osten för att få ut lite extra vätska. Skär sedan mozza ­rellan och taleggion i små bitar. Dela och kärna ur paprikorna. Skär dem i bitar och lägg bitarna i en liten ugns ­ form. Ringla över lite olja och blanda runt. Rosta paprikan i ugnen i cirka 30 minuter.

  6. Fördela aubergineblandning, paprika och ost jämnt över pizzabottnarna. Lägg på oliverna och ringla över lite olivolja. Grädda pizzorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Servera genast.

Pizzadeg med cirka 2 1/2 timmars jäsning

4 pizzor

Ingredienser:

25 g jäst

3 ½ dl fingervarmt vatten (37 grader)

7 ½ dl vetemjöl special

1 ½ tsk salt

Så här gör du:

  1. Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med ½ deciliter av vattnet. Tillsätt 2 matskedar av mjölet och rör ihop till en jämn smet. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter.

  2. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med saltet. Häll ner resten av mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en jämn deg. Arbeta degen i 10 minuter i en köksmaskin, eller med degkrokar på en elvisp, tills den känns smidig och elastisk. Det går även bra att arbeta degen för hand, men då är det viktigt att knåda den lite längre och med lite mer kraft.

  3. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i rumstem peratur i 2 timmar, eller till dubbel storlek. Sätt på ugnen i god tid innan det är dags att grädda pizzorna.

Recept ur boken Paolo Robertos italienska kök - mat från gudarnas stig (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pizza