Tacos med blomkål och kikärtor

Foto: Peter Cassidy
Tortilla med grönsaksblandning och avokadosalsa.
MAT & DRYCK

Härliga vegetariska tacos med smakrik salsa.
Blanda hackad lök och hackad koriander i en skål och ställ på bordet tillsammans med avokado- och rädissalsan.

Blomkål-och kikärtstacos

4–5 portioner

Ingredienser

1 rödlök, hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk milt paprikapulver

½ tsk flingsalt

½ tsk torkad oregano

1 msk olivolja

2 msk vatten

1 litet blomkålshuvud

1 morot

1 burk/tetra kokta kikärter

Till servering

½ rödlök, finhackad

2 dl finhackad koriander

avokado- och rädissalsa

12 varma vete- eller majstortillas

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda rödlök, vitlök, paprikapulver, salt, oregano, olivolja och vatten i en rymlig bunke.

  2. Skär blomkålshuvudet i små buketter och skär stammen i små bitar. Skala moroten och skär den i kvartar på längden till stavar. Skiva stavarna i centimeterstora bitar.

  3. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Tillsätt blomkål, morot och kikärter i bunken med lök- och kryddblandningen. Blanda ordentligt så att kryddorna kommer åt överallt.

  4. Sprid ut blandningen på en ugnsplåt, smord eller klädd med bakplåtspapper. Låt ugnsrosta i 35–40 minuter eller tills blomkålen och moroten har mjuknat.

Avokado- och rädissalsa

6–8 portioner

Ingredienser

1 stor avokado

7–8 rädisor

½ liten gul lök

1 färsk jalapeño

ca 1 dl finhackad färsk koriander

pressad juice av 1 lime

¼–½ tsk salt, efter smak

Gör så här:

Dela och kärna ur avokadorna. Gröp ur fruktköttet och skär det i tärningar. Lägg tärningarna i en bunke. Skär rädisorna tunt. Skala löken och finhacka både löken och jalapeñon. Blanda ner rädisorna, löken, jalapeñon och koriandern i bunken. Pressa över lime och smaka av med salt.

Recept ur ”Tacos! Äkta mexikanska recept (Semic) av Ben Fordman och Felipe Fuentes Cruz och Peter Cassidy (foto).

ARTIKELN HANDLAR OM