Pasta med gräddig laxsås

Så tillagar du den godaste laxpastan

Foto: Ulrika Pousette
Alltid rätt - krämig laxpasta.
MAT & DRYCK

Krämig pastasås med lax sitter aldrig fel på middagsbordet. Ett enkelt och snabbt middagstips. Och dessutom är det jättegott.

Pasta med gräddig laxsås

4 portioner

Ingredienser:

  • 400 g pasta, t ex fusilli eller tortiglioni

  • 1 gul lök

  • ca 500 g laxfilé, gärna fryst och halvtinad

  • smör att steka i

  • 3 dl crème fraiche

  • 1 ½ dl vispgrädde

  • 1 kruka finhackad dill

  • 2 msk koncentrerad hummerfond

  • 2 msk färskpressad citronsaft

  • salt och citronpeppar

Så här gör du:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Gör laxsåsen under tiden: Finhacka löken. Skär laxfilén i små tärningar, cirka 1,5 x 1,5 cm. Värm upp en stor stekpanna med smör och fräs löken mjuk. Vänd ner laxen och fräs i ytterligare några minuter.

  2. Tillsätt crème fraiche, grädde, dill (spara lite att garnera med), fond, citronsaft och låt koka upp. Smaka av med salt och citronpeppar

  3. Vänd försiktigt ner pastan i såsen och servera tillsammans med sockerärter, sparris och eventuellt citronklyftor.

Recept från boken ”Middagstipset” av Jenny Warsén och Ulrika Pousette (foto), Bonnier Fakta.

Till servering:

kokta, strimlade sockerärter och sparrisbitar

ev. citronklyftor

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Pasta