Friterad aubergin med kryddstekta kikärtor – taco style

Bli först med att rösta!
Foto: Lena Granefelt
Frasig friterad aubergin på tacosen.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

Fredagstacos i all ära, men till sist kan smakerna kännas lite för förutsägbara. Prova den här med friterad aubergin i stället, en solklar smakvinnare.

Friterad aubergin med kryddstekta kikärtor – taco style

I ärlighetens namn, börjar inte vanliga tacos bli lite tråkiga? Vi garanterar inget, men den här variant kan komma att bli allas nya favorit.

4 portioner

Ingredienser:

Friterad aubergine:
1 l vatten
0,5 dl salt
1 medelstor aubergine (ca 400 g)
frityrolja, minst 1 l
0,5 dl maizena
2 msk mald svartpeppar
zest av 2 st limefrukter
salt efter smak

Kryddstekta kikärtor:
1 burk kikärtor (avrunnen vikt 250 g)
2 msk neutral olja
1 msk kanel
1 msk spiskummin
0,5 msk mejram
salt efter smak

Marinerad rödkål:
Ett kvarts rödkålshuvud (cirka 250 g)
0,5 dl olivolja
2 limefrukter, saften
2 tsk socker
salt efter smak

Harissasås:
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 msk tomatpuré
2 msk harissa (chilipasta)
1 tsk rökt paprikapulver
1 dl krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk äppelcidervinäger (eller vitvinsvinäger)
salt

Tahinisås:
2 dl tahini
1 citron, saften
1 vitlöksklyfta, skalad
1,5 dl vatten
salt

Till servering:
tortillabröd
inlagd majrova eller andra favorittillbehör

Gör så här:

  1. Börja med auberginen: Blanda samman vatten och salt till en lag (saltet ska smälta ut i vattnet). Skär auberginen i 1,5 cm tjocka kuber och lägg dem i saltlagen, låt dem ligga i minst en timme under en tallrik som pressar ner auberginen i lagen, den ska täckas helt.

  2. Skär rödkålen tunt och blanda med olja, limesaft, socker och salt. Låt marinera i minst 15 minuter. Häll därefter bort överflödig vätska.3 Mixa samman alla ingredienser till tahinisåsen med en stavmixer till en slät kräm. Smaka av med salt.

  3. Nu är det dags att göra harissasåsen. Hacka lök och vitlök fint och frös i en kastrull tillsammans med olja i några minuter tills den är helt mjuk. Ha i tomatpuré, harissa och parikapulver och stek i ytterligare någon minut. Sänk till medelhög värme och ha i de krossade tomaterna. Låt småputtra i minst 5 minuter. Smaka av såsen med socker, vinäger och slutligen salt. Låt svalna.

  4. Lyft upp auberginekuberna och låt rinna av på hushållspapper så att de blir så torra som möjligt. Värm upp frityroljan i en kastrull till 180 grader. Vänd auberginekuberna i Maizena och fritera i ca 5 minuter eller tills de fått rikligt med färg. Lyft över med hålslev på hushållspapper så att överflödigt fett torkas upp. Vänd upp den nyfriterade auberginen med mald svartpeppar, limezest och salt.

  5. Skölj kikärtorna och stek hårt, på hög värme, i en panna tillsammans med oljan och kryddorna. Servera nyfriterad aubergine, kryddstekta kikärtor och marinerad rödkål tillsammans med oljan och kryddorna. Servera nyfriterad aubergine, kryddstekta kikärtor och marinerad rödkål tillsammans med dina favorittillbehör i tortillabröd.

Recept ur boken ”Gröna linjen” (Ordfront förlag) av Alice Knutas och Linn Lundberg. Foto: Lena Granefelt.

ARTIKELN HANDLAR OM