Foto: ULRIKA EKBLOM
En thailändsk gryta med mycket grönsaker från Zeina Mourtadas kokbok.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

3,8 (6 röster)

Thailändsk currygryta – recept av Zeina Mourtada

”Thailändsk gryta med massor av grönsaker. Vill du utesluta eller byta ut någon grönsak, går det förstås bra. I det här receptet är det viktigt att använda kokosmjölk av god kvalitet”, skriver Zeina Mourtada i sin kokbok, ”Zeinas green kitchen”, Bonnierfakta.

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 800 g kokosmjölk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 2 morötter
  • 0.5 zucchini
  • 2 msk röd currypasta, vegansk
  • 100 g haricots verts, eller sockerärter (frysta eller färska)
  • 400 g bambuskott, konserverade
  • 400 g minimajs, konserverad
  • 2 tsk palmsocker, se nedan (kan bytas mot halva mängden strösocker)
  • 4 kaffir limeblad, se nedan
  • 1 lime, saften
  • 1 tsk salt
  • basilika, några kvistar, kan uteslutas
  • Servering

  • 4 portioner ris, kokt
  • färsk koriander
  • 1 dl jordnötter, grovhackade

Gör så här

avAftonbladet

Palmsocker

Socker med en lätt kolaton som används mycket i bland annat det thailändska köket. Kan ersättas med rörsocker.

Kaffir limeblad

Kryddblad som används mycket i det thailändska köket. Man hittar dem främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Thailand. Finns som färska, torkade eller frysta

ARTIKELN HANDLAR OM