Banh mi-pizza från Philly

Systrarna von Sydows goda recept på pizza med banh mi-dressing

Foto: Lisa Höök
Pizza med smak av Vietnam.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Banh mi – här har systrarna Ebba och Amy von Sydow förvandlat den klassiska vietnamesiska mackan till en pizzavariant. Recept ur kokboken Maten, livet och samtalen runt köksbordet av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Hemligheten till smaksensationen? Den spännande kombinationen av knaprig baguette (som kom till Vietnam när det var en fransk koloni), krispigt syrliga picklade grönsaker, stark chili, koriander och den söta såsen. De picklade grönsakerna är för övrigt ett bra tillbehör till det mesta!

Banh mi-pizza från Philly

Antal: 10 bitar Tid:

Ingredienser

  • valfri pizzabotten

  • banh mi-sås (se recept nedan)

  • snabbpicklade morötter och rödlök (se recept nedan)

  • 0,5 medelstor gurka (eller två persiska minigurkor)

  • 1 dl hackad färsk koriander

  • 1 nypa chiliflakes

Banh mi-sås:

  • 2 tsk risvinäger

  • 2 tsk flytande honung

  • 2 tsk sesamolja

  • 2 tsk soja, japansk eller kinesisk

  • 2 tsk hoisinsås

Snabbpicklade morötter och rödlök:

  • 2 dl rödvinsvinäger

  • 2 dl vatten

  • 2 msk strösocker

  • 2 tsk flingsalt

  • 3 medelstora morötter

  • 0,5 rödlök

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Förbered valfri pizzabotten. Baka mitt i ugnen tills botten får fin färg, cirka 10 minuter.

  3. Fördela det mesta av banh mi-såsen på pizzan och lägg sedan på de snabbpicklade morötterna och rödlöken, tunt skurna gurkskivor, rejält med koriander och chiliflakes för hetta. Ringla det sista av såsen över pizzan och servera genast.

  4. Banh mi-sås: Vispa ihop alla ingredienser i en liten skål med en gaffel.

  5. Snabbpicklade morötter och rödlök: Blanda vinäger, vatten, socker och flingsalt i en liten skål eller bunke. Skär morötterna till tändstickor och strimla rödlöken tunt. Lägg i lagen och låt stå minst 30 minuter. Grönsakerna håller cirka en vecka i kylskåp.

ARTIKELN HANDLAR OM