Ost- och skinkpaj – tipset du kommer att älska

4,9 (7 röster)
Foto: Thinkstock
Ost- och skinkpaj, en riktig klassiker.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Ost- och skinkpaj, eller quiche lorraine som den heter på franska, är en god klassiker, perfekt att bjuda på. Har du en matberedare ska du få ett smart tips. Gör pajdegen, hacka skinkan, riv osten och vispa ihop äggstanningen, allt i samma skål, du behöver inte ens diska mellan varje moment, allt ska ju ner i samma paj.

Ost och skinkpaj

Antal: 6 portioner Tid: 1 timme

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl

  • 100 g smör

  • 3 msk kallt vatten

  • 100 g rökt skinka

  • 10 cm purjolök

  • 3 dl riven ost med trevlig smak

  • 3 ägg

  • 3 dl mjölk

  • 0,5 tsk salt

  • 1 krm peppar

  • 0,5 tsk paprikapulver

Gör så här:

  • Häll i mjölet och smöret i en matberedare. Hacka samman lite snabbt och häll vattnet om det blir för smuligt. Kör inte för länge då blir degen seg och tråkig.

  • Tryck eller kavla ut degen i en pajform som är cirka 25 centimeter i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ i kylskåp cirka 30 minuter.

  • Sätt ugnen på 225°C.

  • Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

  • Dela skinkan och purjolöken i mindre delar och kör i matberedaren med kniven så det blir lagom stora bitar, låt allt ligga kvar.

  • Byt till en rivskiva i matberedaren och riv osten, häll ost, skinka och purjolök i det förgräddade pajskalet.

  • Byt tillbaka till kniven och vispa ihop ägg, mjölk och kryddor i matberedaren.

  • Sänk värmen i ugnen till 200°C.

  • Häll äggstanningen i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen cirka 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.

  • Servera pajen med en sallad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paj recept

Lunch

Recept