Jordgubbschutney

Foto: Björn Lindahl
Chutney med jordgubbar till grillmaten.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

”Till en grillad köttbit, till lite lagrad ost på ett kex eller som sidekick till rostade rotfruk­ter – en kryddig jordgubbs­chutney gör aldrig bort sig.”

2 burkar

1⁄2 kg jordgubbar (cirka 1 liter)

1 röd chilifrukt

1 gul lök

Raps- eller majsolja att steka i 1⁄2 dl rödvinsvinäger

1 tsk kanel

1 tsk salt

1 dl farinsocker

Gör så här:

  1. Ansa jordgubbarna och ta bort fnaset. Ansa chilifrukten och hacka den i småbitar. Skala löken och hacka den grovt.

  2. Fräs lök och chili i ett par mat- skedar olja i en kastrull. När löken har blivit nästan genomskinlig, tillsätt vinäger, kanel, salt och socker. Låt puttra några minuter.

  3. Tillsätt jordgubbarna och låt småkoka i cirka 15 minuter. Häll upp chutneyn på rena, varma burkar. Sätt på lock och låt svalna i rumstemperatur. Förvara i kyl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jordgubbar