Helbakad rotselleri med vitlökssmör

Tareq Taylors goda recept på rotselleri

Foto: Peter Carlsson
Helbakad rotselleri med vitlökssmör.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

– Bli inte förskräckt över färgen på smöret – jag lovar att det är supergott! Fermenterad vitlök, eller black garlic, hittar du i välsorterade livsmedelsaffärer. Vitlöken ger inte bara färg åt smöret, utan också en smak av balsamvinäger, säger Tareq Taylor, kokboksförfattare, programledare och kock.

Helbakad rotselleri med vitlökssmör

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 1 rotselleri, ca 800 g

  • Färska dragon- och körvelblad till garnering

Vitlökssmör

  • 100 g rumstempererat smör

  • 25 g fermenterad vitlök

  • Salt

  • 1 tsk färskpressad citronsaft

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220 grader, varmluft.

  2. Tvätta rotsellerin men behåll skalet på. Skär av botten där rötterna sitter och ställ sellerin med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i cirka 1 timme, eller tills innertemperaturen är 93 grader.

  3. Mixa under tiden smör, vitlök, salt och citronsaft med stavmixer till ett slätt brunt smör.

  4. Ta ut rotsellerin och lägg den upp och ner på ett fat. Lägg en stor klick vitlökssmör i hålet som bildats i botten. Garnera med örterna och servera direkt till exempelvis helstekt kött. Fungerar också som en vegetarisk rätt tillsammans med någon typ av linser.

Recept av Tareq Taylor, ur boken ”Mat på en plåt” (Bonnier fakta).
Foto: Peter Carlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept