Lammstek med rosmarin

Foto: Carolina Byrmo
Vitlöksdoftande lammstek med rosmarin.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Lammstek som serveras med potatis och pepparsås.
En vitlöksdoftande lammstek med rosmarin och en god sås till.
Mer påsk än så blir det inte.

Lammstek med rosmarin

Antal: 6 portioner Tid: 1 timme och 30 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg lammstek, benfri

  • 2 klyftor vitlök, pressade

  • 0,5 tsk salt

  • 2 krm svartpeppar

  • 2-3 kvistar rosmarin

  • En rejäl klick smör

  • Steksnöre

  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Putsa lammsteken. Skär ett djupt snitt rakt ner i steken, ungefär halvvägs igenom. Gnid in vitlöken i snittet, samt salt och peppar. Repa av bladen på rosmarinkvistarna och fördela dem jämnt i snittet. Tryck ihop steken och bind ihop den med ett steksnöre.

  2. Smält smör i en stekpanna på hög värme. När smöret har blivit ljust brunt, bryn lammsteken hastigt runt om så att du får en fin yta.

  3. Lägg över steken i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om. Ställ in formen i ugnen, 175 grader, och ugnsbaka i cirka 65-70 minuter, tills steken har en innertemperatur på 60 grader.

  4. Ta ut köttet och låt det vila fem till tio minuter innan du skär upp det i skivor. Servera gärna med potatis och pepparsås.

Pepparsås

Antal: 6 portioner Tid: 20 minuter

Ingredienser:

  • 25 g smör

  • 1 tsk grönpeppar

  • 0,5 tsk svartpeppar

  • 2 tsk vetemjöl

  • 5 dl vatten

  • 2,5 msk kalvfond

  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Krossa grönpepparkornen mellan tumme och pekfinger. Fräs grön- och svartpeppar 2-3 minuter i smör. Vispa i mjölet och fyll på med vatten och kalvfond.

  2. Låt puttra på mellanvärmen tills hälften av vätskan har kokat bort, det tar cirka 12-15 minuter. Rör om då och då.

  3. Vispa i grädden och låt såsen få ett uppkok. Sila bort grönpepparkornen, om så önskas (de kan bli lite bittra att tugga på) och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Påskmat