Surdegsbröd – så lyckas du med bakningen

5 (4 röster)

Surdegsbröd – knepen som ger bästa brödet

Foto: Thinkstock
Surdegsbröd, saftigt och gott.

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Surdegsbröd – luftigt, saftigt och så himla gott. Surdegsbröd är lite pyssligt att baka men resultatet blir ett väldigt smakrikt bröd. Här är recept och tips på hur du lyckas.

Surdegsbröd

Antal: 4 bröd Tid: 45 minuter

Ingredienser

Surdegsstarter

  • 5 msk grovt rågmjöl

  • ljummet vatten

Surdegsbröd dag 1

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 dl grovt rågmjöl

  • 1 dl grahamsmjöl

  • 5 dl ljummet vatten

  • 1 msk aktiv surdeg

Surdegsbröd dag 2

  • 5 dl ljummet vatten

  • 1-2 msk salt

  • ca 2 l vetemjöl

Gör så här

  1. Surdegsstarter dag 1
    Rör ihop 3 matskedar mjöl med lite ljummet vatten i en glasburk till en tjock gröt. Ställ burken på ett varmt ställe i tre dagar, till exempel vid ett element. 20-30 grader är lagom. Skaka lite på burken morgon och kväll.

  2. Surdegsstarter dag 4
    På dag fyra rör du ner två matskedar mjöl och två matskedar vatten i glasburken.

  3. Surdegsstarter dag 5
    Nu ska det synas små bubblor på ytan – då är surdegen klar för bakning. Förvara surdegsstarten i kylskåpet i burken med locket på. Mata den var fjortonde dag eller låt den stå framme i rumstemperatur och mata den lite varje dag, vilket ger bäst bakresulta.

  4. Surdegsbröd dag 1 – fördeg
    Blanda mjöl, vatten och starter med en degblandare. Låt degen stå framme i rumstemperatur en timme. Täck den sedan och ställ in i kylen över natten eller minst 12 timmar.

  5. Surdegsbröd dag 2
    Blanda fördegen med vatten och salt. Häll i mjöl efterhand under tiden som degblandaren går, när degen släpper från bunken räcker det. Kör maskinen i minst 8 minuter.

  6. Ta upp degen och skär den i fyra bitar. Platta ut och vik varje bit fyra gånger och lägg dem i välmjölad korg eller brödform så de fylls till tre fjärdedelar. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats tills den nått upp till kanten.

  7. Sätt ugnen på 250 grader.

  8. Stjälp försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper och gör små snitt i ytan. Sätt in plåten i ugnen och släng in 1 dl vatten. Sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 40–50 minuter, ta ut och låt svalna på galler.

Tips för ett lyckat surdegsbak

  • Tillsätt lite honung, russin eller yoghurt om jäsningen av surdegsstarten inte kommer i gång.

  • Täck inte surdegsstarten förrän den kommit igång och bubblar.

  • Ju färskare och mer nymalet mjölet är desto bättre blir det.

  • En surdegsstart kan man ha i kylskåpet i åratal så länge den matas med mjöl och vatten en gång i veckan.

  • När man ska göra en surdeg tar man lite av denna start för att sätta igång baket.

  • En surdegsstart ska vara trögflytande. Är den för fast så jäser den dåligt. Är den för lös så blir den sur.

ARTIKELN HANDLAR OM