Kycklingspett med ris och jordnötssås

Kycklingrecept: Så lagar du goda spett på kyckling

Foto: Ulrika Pousette
Barnens favorit – kycklingspett med krämig jordnötssås. Följ kyckling-receptet nedan för att lyckas.
MAT & DRYCK

Kycklingspett är alltid en stor succé hemma hos oss. Barnen älskar att doppa kycklingen i den krämiga jordnötssåsen, säger Jenny Warsén, bloggare och fyrabarnsmamma.
Här nedan finner du ett enkelt och supergott kyckling-recept.

Kycklingspett med ris och jordnötssås

4 portioner

Ingredienser:

500 g kycklingfilé

smör att steka i

salt och chiliflakes

Jordnötssås:

1 msk smör

1 finhackad vitlöksklyfta

1 finhackad schalottenlök

1 dl finhackade salta jordnötter

1 ½ dl jordnötssmör

½ finhackad röd chili

2 ½ dl kokosmjölk alt. vanlig visp - grädde

1 msk koncentrerad kycklingfond

pressad saft av ca 1 lime

ca 1 tsk strösocker

ev. vatten

hackade jordnötter att garnera med

Till servering:

kokt ris

grönsaksspiraler

ev. färsk koriander att garnera med

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 180°. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn kyck - lingfiléerna på bägge sidorna så att de får en fin färg. Krydda med salt och lite chiliflakes. Trä upp filébitarna på spett och lägg dem på en ugnsform.

  2. Stek dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills de har en inner - temperatur på 72 grader. Vänd på spetten då och då.

  3. Gör såsen under tiden. Hetta upp en kastrull med smör och lägg i vitlök och lök. Låt fräsa i några minuter. Vänd sedan ner jordnötter, jordnötssmör, chili, kokosmjölk och fond. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med limesaft och socker. Tillsätt eventuellt vatten för önskad konsistens.

  4. Häll upp såsen i en skål och garnera med jordnötter. Servera genast till - sammans med kyckling, ris och grön - saksspiraler. Garnera eventuellt med lite koriander.

Recept från boken ”Middagstipset” av Jenny Warsén och Ulrika Pousette (foto), Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM