Brieostpaj med salami

Foto: Anna Clarén
Bäst på buffén? Brieostpaj med salami.

avAftonbladet

MAT & DRYCK

”En mycket god och festlig paj med brie och salami till midsommar”.

4 portioner eller 8 bufféportioner

Pajdeg med pumpafrön:

4 dl vetemjöl eller 3 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel

150 g margarin eller smör

3 msk riktigt kallt vatten ½ dl pumpafrön

Fyllning:

400 g brieost

200 g salami av italiensk typ, i bit 1 röd paprika

1 dl riven ost

Äggstanning:

4 ägg

4 dl mjölk

Salt och peppar

Garnering:

Rucola

Servera till:

En sallad

Gör så här:

  1. Kör mjöl och margarin eller smör i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör matberedaren lite till. Tillsätt pumpafröna och kör några sekunder till. Om du vill blanda degen manuellt i stället för i matberedare, lägg alla ingredienserna i en bunke och blanda raskt ihop en deg, det är enklast med handen.

  2. Lägg degen i en plastpåse som du lägger kallt i 20 minuter.

  3. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Degen ska nå nästan ända upp till kanten. Nagga med en gaffel. Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.

  5. Skär brieosten i tunna skivor (det vita på osten ska vara kvar) och salamin i tärningar. Skär paprikan i strimlor. Varva brieost och salami i pajskalet.

  6. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning och häll den över. Toppa med paprikastrimlorna och den rivna osten. Grädda pajen en bit ner i ugnen i 225 grader i cirka 50 minuter. Täck med aluminiumfolie om den riskerar att få för mycket färg. Garnera med rucola och servera med en sallad.

Recept från boken ”Pajer till vardags, fest och kafferep” av Kristina Eriksson, Semic.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Midsommar