Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor

4 (1 röst)

Agnello al forno con patate e piselli – lamm i ugn på italienskt vis

Foto: Emma Mattsson
Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor. Här är Paolo Robertos goda, italienska recept där lammköttet marineras i vin, vitlök och kryddor.

Lamm i ugn med potatis, rödlök och ärtor

Antal: Ca 6–8 personer Tid: 1 timme och 15 minuter

Ingredienser:

Marinad:

  • Ca 0,5 liter vitt vin

  • vitlöksklyftor, skivade

  • 3–4 smulade lagerblad

  • 1,5 msk torkad rosmarin

  • 1,5 tsk salt

  • 2 krm svartpeppar

Lamm:

  • 1,5–2 kg blandade bitar av lammkött, t.ex. bitar av lammbog, kotletter och lammstek

  • 1,5 kg potatis

  • 2–3 rödlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 500 g frysta ärtor

  • 2 dl vitt vin

  • Färsk rosmarin

  • Olivolja

  • Salt

  • Svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till marinaden i en skål.

  2. Lägg lammbitarna i dubbla plastpåsar och tillsätt marinaden. Tillslut noga och ställ in i kylskåp, i cirka 7–8 timmar. Se till att marinaden täcker lammbitarna.

  3. Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Skala potatis och rödlök och skär dem i ganska stora bitar. Skiva vitlöken.

  5. Häll av marinaden och skrapa, lite lätt, bort rosmarin och lagerblad. Torka av köttet med hushållspapper.

  6. Häll olivolja i en stor ugnsform eller ugnsplåt som rymmer hela maträtten. Lägg i lammbitarna, salta och peppra och stek dem i ugnen tills de är brynta, i cirka 20 minuter. Rör om då och då.

  7. Lägg ner potatis, lök och ärtor i formen, salta och peppra. Tillsätt vinet, skeda över lite olivolja och strö sedan över repad rosmarin.

  8. Stek sedan alltsammans i ytter­ligare cirka 40 minuter. Tillsätt en skvätt vin om det behövs. När lammet är klart ska det mesta av vinet ha kokat in, men lammbitarna ska fortfarande vara saftiga och potatis och lök mjuka.

ARTIKELN HANDLAR OM