Rabarber- och jordgubbssaft

Foto: Björn Lindahl
Oslagbar kombo - rabarber och jordgubbar!

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Kombinationen rabarber och jordgubbar är oslagbar, de båda är som gjorda för varandra och det kan inte vara en slump att de mognar vid ungefär samma tid på året. Men saften kan också göras på enbart jordgubbar om man så önskar. Byt då ut rabarberna mot samma mängd jordgubbar.”

2 flaskor

1 kg jordgubbar

1 kg rabarber

7–8 dl vatten

Cirka 1 kg strösocker (beroende på hur mycket råsaft det blir)

2 krm natriumbensoat

Gör så här:

  1. Ansa rabarberstjälkarna och skär dem i 3–4 centimeter långa bitar. Ta bort fnaset från jordgubbarna och dela dem på mitten.

  2. Lägg jordgubbar och rabarber i en stor gryta. Häll på vattnet (en tumregel är att tillsätta cirka 4 dl vatten per kilo frukt/bär) och låt koka upp. Låt puttra på mellanvärme i cirka 10–12 minuter.

  3. 3. Sila av saften, helst genom en saftduk. Mät upp saften. Skölj ur grytan och häll tillbaka råsaften. Låt råsaften koka upp igen och rör i sockret, 500 g, eller cirka 5 1⁄2 dl, per liter råsaft. Rör om tills allt socker har löst sig. Ta grytan av värmen.

  4. Rör ut natriumbensoaten i lite av den varma saften. Häll blandningen i grytan och rör om.

  5. Häll upp saften på rena, varma flaskor och sätt på korken. Låt svalna i rumstemperatur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jordgubbar