Köttfärssoppa – mustigt, kryddigt och värmande

Köttfärssoppa med bönor - lättlagad favorit

avNina Kindbro

Foto: Thinkstock
Köttfärssoppa mättar bra.

Köttfärssoppa med bönor är en sådan där härligt varm, kryddig och mustig soppa som man vill ha så här mitt i vintern. Ett gott, hembakat bröd till och det blir en riktig festmåltid.

Antal: 4 personer Förberedelsetid: 15 minuter Tillagningstid: 25 minuter

Köttfärssoppa

Ingredienser:

  • 2 msk smör

  • 500 g blandfärs

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 morötter

  • 1 liten squash

  • 2 potatisar

  • 3 msk tomatpuré

  • 1 tsk oregano

  • 0,5 tsk paprikapulver

  • 0,5 tsk kanel

  • 1 tsk spiskummin

  • 1,3 liter vatten

  • 3 msk kalvfond

  • 1 burk krossade tomater, ca 400 g

  • 2 dl svarta bönor, kidneybönor eller bönmix

  • salt och svartpeppar

Garnering:

  • färska kryddor

Servera med:

  • bröd

Gör så här:

  1. Hetta upp smör i en gryta. Tillsätt färsen och bryn den så den får lite färg.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och dela i centimeterstora bitar. Tärna squashen. Skala och tärna potatisen i mellanstora tärningar.

  3. Vänd ner grönsakerna i färsen. Tillsätt tomatpuré och samtliga kryddor och fräs vidare cirka 2 minuter.

  4. Häll i vatten, fond och krossade tomater. Låt koka cirka 15 minuter.

  5. Skölj bönorna och häll ner i soppan. Smaka av med salt och peppar.

  6. Hacka och strö över kryddgrönt och servera med ett gott bröd.

Tips: Strössla över lite riven ost och lägg på en klick gräddfil om du vill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Soppa